Αρχική Περιβάλλον Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, 21-29 Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, 21-29 Νοεμβρίου

0
ανακύκλωση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκινάει αύριο Σάββατο 21 Νομεβρίου, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, που θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Μείωση των Αποβλήτων (EWWR) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την προώθηση της υλοποίησης δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με την αειφόρο διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων στοχεύει στην κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και την ανακύκλωση υλικών.

O εθνικός συντονιστής των δράσεων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής καμπάνιας του είδους θα είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού για τη μείωση των αποβλήτων που παραμένουν άγνωστα στον καταναλωτή. Τα λεγόμενα «αθέατα απόβλητα».

Για τα οποία ο ΕΟΑΝ έχει απευθύνει κάλεσμα για διοργάνωση δράσεων που θα εστιάζουν στο τρίπτυχο «μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση (Reduce, Reuse, Recycle)».

Ποια είναι τα “αθέατα απόβλητα”

Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για δράσεις και ενέργειες μείωσης ψηφιακών και μη αποβλήτων από τον ΕΟΑΝ, τον εθνικό συντονιστή των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

αποβλητα1

αποβλητα2

αποβλητα3

αποβλητα4

απβλητα5

αποβλητα6

Ποιοι είναι οι στόχοι της EWWR

  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων.
  • Επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και τις στρατηγικές ανακύκλωσης υλικών και τις σχετικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών.
  • Ανάδειξη του έργου που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες στο EWWR.
  • Κινητοποίηση και ενθάρρυνση Ευρωπαίων πολιτών να επικεντρωθούν στα τέσσερα βασικά θέματα δράσης.
  • Ενίσχυση στις ικανότητες των ενδιαφερόμενων μερών του EWWR, παρέχοντας τους στοχευμένα εργαλεία επικοινωνίας και εκπαίδευση.

EWWR

Μείωση

Αναρωτηθείτε αν χρειάζεστε πραγματικά τα προϊόντα που πρόκειται να αγοράσετε πριν τα αγοράσετε.
Αυτό ισχύει και για τη συσκευασία στην οποία έρχονται και ορισμένα προϊόντα. Μπορείτε ίσως να επαναπροσδιορίσετε τα πράγματα ή να δανειστείτε από έναν φίλο ή να διορθώσετε σπασμένα αντικείμενα ή να μοιραστείτε τα εργαλεία ενός γείτονα; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε μπορείτε – και πρέπει – ΜΕΙΩΣΤΕ.

Επαναχρησιμοποίηση

Αυτό είναι το μέρος όπου οι συνειδητοί καταναλωτές μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.
Ανταλλάξτε αντικείμενα μίας χρήσης για επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα σε κάθε τομέα της ζωής σας.
Αυτό ισχύει όχι μόνο για πλαστικά, αλλά και για όλα τα άλλα είδη και προϊόντα μίας χρήσης. Πείστε τον εργοδότη σας, τους συμμαθητές σας, την οικογένεια, τους φίλους ή τους γείτονες σας να κάνουν το ίδιο.

Ανακύκλωση

Είναι καλύτερη από την υγειονομική ταφή, αλλά δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Γιατί; Εάν πρέπει να ανακυκλώσετε κάτι, αυτό σημαίνει ότι δημιουργείτε ήδη απόβλητα. Εάν υιοθετήσετε την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση, η ανακύκλωση θα πρέπει να αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος των προσπαθειών σας.

Tο EWWR ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων. Καθώς και για τον καθαρισμό των περιοχών όπου τα απορρίμματα εμποδίζουν την καλή λειτουργία των φυσικών και ανθρώπινων οικοτόπων.

 

Διαφήμιση