Αρχική Ενέργεια Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου με προσαρμογές λόγω πανδημίας

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου με προσαρμογές λόγω πανδημίας

0
Ακίνητα, κατοικία, σπίτια
Διαφήμιση

Διαθέσιμη για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” από τις 9 Δεκεμβρίου, ξεκινώντας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Αλλάζει η ημερομηνία έναρξης για την Π.Ε. Θεσσαλίας  – Πλέον πρώτη ξεκινά στις 11 Δεκέμβρη η Π.Ε. Ηπείρου και Ιονίων Νήσων ως είχε προγραμματιστεί και βλέπετε παρακάτω, ενώ όλο το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα ισχύει κανονικά, με τη Θεσσαλία πλέον τελευταία

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου –ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα- τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνουν την εκκίνηση του προγράμματος, με δυο προσαρμογές:

Με καθυστέρηση το χρονοδιάγραμμα – Η περιφέρειες Β.Ελλάδος τελευταίες

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, ανακοινώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορονοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα:

ΠεριφέρειαΈναρξη υποβολής αιτήσεων
Θεσσαλίας09.12.2020
Ηπείρου και Ιονίων Νήσων11.12.2020
Αττικής14.12.2020
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου16.12.2020
Δυτικής Ελλάδας18.12.2020
Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου21.12.2020
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης11.01.2021
Δυτικής Μακεδονίας  13.01.2021
Κεντρικής Μακεδονίας15.01.2021
 
Πολυκατοικίες18.01.2021

Το πιστοποιητικό ΥΔΟΜ μπορεί να αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση

Το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Όσοι δεν ενταχθούν φέτος, θα μπορούν του χρόνου

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, πριν από λίγη ώρα δόθηκε στη δημοσιότητα και ο τελικός ΟΔΗΓΟΣ Εξοικονομω Αυτονομώ, με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε ένα μήνα πριν.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here