Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Πολεοδομία – Αρχιτεκτονική: Έγκριση έργων με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο

Πολεοδομία – Αρχιτεκτονική: Έγκριση έργων με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο

0
Πάτρα
Πάτρα
Διαφήμιση

Έγκριση έλαβαν σειρά πολεοδομικών και αρχιτεκτονικών θεμάτων με περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, όπως μεταξύ άλλων, η ανάδειξη του Νέου Ιπποδρόμου Αθηνών σε Πάρκο Αναψυχής και πολιτιστικό πόλο, αλλά και η έγκριση πεζοδρόμων στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης της Πάτρας.

Τα θέματα εγκρίθηκαν κατά τις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και στις 20 Νοεμβρίου.

Τα σχέδια που εγκρίθηκαν από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ

  • Προεγκρίθηκε  το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) εντός της έκτασης του ακινήτου του Νέου Ιπποδρόμου Αθηνών,  στον Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.

Η Προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) αφορά στην πολεοδομική ρύθμιση του ακινήτου του Νέου Ιππόδρομου Αθηνών στον Δήμο Μαρκόπουλο Μεσογαίας μέσω του εμπλουτισμού και επανακαθορισμού των θεσμοθετημένων χρήσεων εντός αυτού. Με το άρθρο 50 του ν. 4608/2019 (Α΄ 66) περί της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και προσέλκυσης Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλων διατάξεων» καθορίζονται για το ακίνητο χρήσεις γενικού περιεχομένου «Τουρισμού – Αναψυχής» σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 59/2018 καθώς και ειδικές χρήσεις του άρθρου 13 του ιδίου Π.Δ.

Δίνεται δε η κατεύθυνση για εξειδίκευση των χρήσεων αυτών μέσω εκπόνησης Ε.Π.Σ. ή αντίστοιχα εργαλεία πολεοδομικής οργάνωσης. Ο φορέας υλοποίησης, στα πλαίσια εμπλουτισμού της λειτουργικής δραστηριότητας του ακινήτου, στοχεύει σε μία ήπια ανάπτυξη ενός σύγχρονου Πάρκου Αναψυχής με την παράλληλη ανάδειξη του χώρου σε ένα πολιτιστικό πόλο.

  • Τροποποιήθηκε το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Πατρών για την έγκριση πεζοδρόμων.

Πρόκειται για αίτημα του Δήμου Πατρέων για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Πατρών, όπως χαρακτηρίστηκε με το από 25.04.1996 Π.Δ «Χαρακτηρισμός ως παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Πατρών (Ν. Αχαΐας) και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτού» (499 Δ΄) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020.

  • Εγκρίθηκε το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο για καθορισμό χώρου ανέγερσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, καθώς και όρων και περιορισμών δόμησης αυτού, στη θέση «Ξυνοροδιά» του Δήμου Ναυπακτίας, εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός των ορίων του οικισμού.

Περεταίρω εγκρίσεις από το ΚΕΣΑ

  • Καθορίστηκαν συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα κτηρίων “ΧΡΩΠΕΙ”, που βρίσκεται στη Δ.Ε. Νέου Φαλήρου, του Δήμου Πειραιά, για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου μέσω της υλοποίησης του έργου “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ” με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) του ν. 3389/2005.
  • Εγκρίθηκε η ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 405 κλινών ενεργειακής κλάσης Α+ στην περιοχή Μαράθι Δ.Ε. Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων.
  • Εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης, αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος (74ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών), επί των οδών Αδριανού 106-108 και Φλέσσα, στην περιοχή της Πλάκας του Δήμου Αθηναίων.

Δ. Οικονόμου: Παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον

«Μετά την έγκριση των θεμάτων από τα Κεντρικά Συμβούλια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα που θα αναβαθμίσουν το αστικό περιβάλλον, θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η ολοκλήρωση –  θεσμοθέτηση των ανωτέρω θεμάτων αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου

Ε. Μπακογιάννης: Ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και της οικοδομικής δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης που προεδρεύει στα Κεντρικά Συμβούλια, δήλωσε σχετικά, «Συνεχίζεται εν μέσω του lockdown η λειτουργία των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας στις συνεδριάσεις. Στα συμβούλια του Νοεμβρίου εγκρίθηκαν σημαντικές επενδύσεις, αρχιτεκτονικές μελέτες και επιλύθηκαν πολεοδομικά ζητήματα σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα και η οικοδομική δραστηριότητα».

 

Διαφήμιση