Αρχική Special Topics Δανία: Στην κορυφή της περιβαλλοντικής απόδοσης – 25η η Ελλάδα (video)

Δανία: Στην κορυφή της περιβαλλοντικής απόδοσης – 25η η Ελλάδα (video)

0
Δανία
Διαφήμιση

Στην κορυφή της περιβαλλοντικής απόδοσης και κατά συνέπεια πρώτη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η Δανία, ανάμεσα σε 180 χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Environmental Performance Index 2020. Ενώ, η Ελλάδα κατέχει την 25η θέση, που μπορεί να μην ακούγεται “κακή”, αλλά στην πραγματικότητα είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Να σημειωθεί ότι την πρώτη 10δα καταλαμβάνουν αποκλειστικά ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να φθάσουμε στη 12η για να συναντήσουμε την Ιαπωνία.

Η λίστα

O συγκεκριμένος κατάλογος περιβαλλοντικής απόδοσης, παρέχει μία ποσοτική βάση για τη σύγκριση, ανάλυση και κατανόηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων για 180 χώρες. Για την κατάταξή τους στη λίστα, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα περιβαλλοντικής απόδοσης της πιο πρόσφατης χρονιάς και υπολογίζεται επιπρόσθετα, πως αυτά τα σκορ έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Στην πραγματικότητα υπολογίζει την περιβαλλοντική τους υγεία και την βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων τους. Ενώ, βαθμολογούνται ξεχωριστά για πολλές επιμέρους κατηγορίες, όπως για παράδειγμα η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα του πόσιμου νερού, η διαχείριση αποβλήτων, τα βαρέα μέταλλα και άλλα.

Τη λίστα, αλλά και τη δυνατότητα να δείτε την κατάταξη για κάθε χώρα ξεχωριστά σε κάθε υποκατηγορία, μπορείτε να βρείτε εδώ

Γιατί η Δανία υπερέχει “ξεκάθαρα”

Δείτε παρακάτω το βίντεο του World Economic Forum που δείχνει με πολύ κατανοητό τρόπο, γιατί η Δανία υπερέχει ξεκάθαρα και γιατί αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες:

“Στη Δανία, τα πάντα ανακυκλώνονται, κομποστοποιούνται ή αποτεφρώνονται. Αποτελεί “κορυφαία” του κόσμου, ως προς τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά 70% ως το 2030.

Ερευνητές από το Yale και το Columbia διερεύνησαν πολλαπλούς περιβαλλοντικούς δείκτες σε διαφορετικές χώρες. Από τον αέρα και την ποιότητα νερού, μέχρι τη βιοποικιλότητα και την κάλυψη από δέντρα, η Δανία υπερέχει σχεδόν σε κάθε κατηγορία-δείκτη.

Άλλες χώρες εξαιρετικών επιδόσεων είναι το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της ηγεσίας και του περιβάλλοντος. Καθώς, η καλή διακυβέρνηση αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για το εάν ένα κράτος κινείται προς βιώσιμο μέλλον.

Οι χώρες που “σκοράρουν”, έχουν την τάση να εμφανίζουν ιστορικό δεσμεύσεων προς τη δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους και το κλίμα.

Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν ότι η παγκόσμια κρίση με την πανδημία του νέου κορονοϊού θα οδηγήσει τα έθνη προς τη δημιουργία ενός καθαρότερου κόσμου.

Τι κάνει η δική σου χώρα για να αυξήσει τη βιωσιμότητα;”

Διαφήμιση