Αρχική COVID-19 Αναθεωρημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των...

Αναθεωρημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ

0
μάσκες κορονοϊός
Διαφήμιση

Δεδομένης της πανδημίας και της ταχείας και ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κορονοϊού, η χρήση της μάσκας έχει κριθεί απαραίτητη. Η μετάδοση του ιού συμβαίνει κατά κύριο λόγο μέσω των σωματιδίων που απελευθερώνονται από το αναπνευστικό σύστημα όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή αναπνέει. Ο τρόπος μετάδοσης καθιστά σαφές το γεγονός ότι η χρήση μάσκας προστατεύει και βοηθάει στον έλεγχο και στην προσπάθεια της μείωσης και της αντιμετώπισης των κρουσμάτων και της πανδημίας. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά την χρήση υφασμάτινων μασκών πολλών επιπέδων χωρίς βαλβίδα ενώ αναδιατυπώνει οδηγίες για τη χρήση της.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, συγκέντρωσαν και παρουσίασαν περιληπτικά τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τις αναθεωρημένες οδηγίες του CDC.

Σημαντική πρόληψη μετάδοσης από ασυμπτωματικούς

Οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ευθύνονται για το 50% της διασποράς του ιού. Η χρήση μάσκας βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη μετάδοσης του ιού από ανθρώπους που εκδηλώνουν από ελάχιστα έως και καθόλου συμπτώματα. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και κυκλοφορούν εν αγνοία τους με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό. Για την πρόληψη αυτού του κινδύνου συνίσταται η υποχρεωτική χρήση μάσκας με σκοπό να εισπνέει το εκάστοτε άτομο μικρότερη ποσότητα σταγονιδίων και να εκτίθεται σε μικρότερο ιικό φορτίο.

Χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλές στρώσεις

Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν από τα μεγάλα σταγονίδια (20-30 μικρά και μεγαλύτερα). Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν την απελευθέρωση 50-70% των μικρότερων σταγονιδίων (κάτω από 10 μικρόμετρα), τα οποία  αυξάνονται τόσο με την δυνατή ομιλία όσο και με τα διαφορετικά είδη φώνησης.

Οι υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα και με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, προστατεύουν το άτομο καθώς εκτίθεται σε μικρότερο βαθμό σωματιδίων υπεύθυνων για τον κορονοϊό, ακόμη και από τα σωματίδια μικρότερα από 10 μικρόμετρα.

Επιπλέον, τα περισσότερα στρώματα μάσκας με περισσότερες ίνες παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις φιλτράρεται έως και το 50% των μικρών σωματιδίων, κάτω του ενός μικρόμετρου, ιδίως από κάποια υλικά όπως το πολυπροπυλένιο.

Καθολική χρήση μάσκας

Η καθολική χρήση μάσκας είναι ένα μέτρο που ισχύει για τις περισσότερες χώρες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Μελέτες παρατήρησης που έχουν πραγματοποιηθεί επιβεβαιώνουν ότι η καθολική χρήση μάσκας έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις.

Ενδεικτικά:

  • Σε 124 οικογένειες στο Πεκίνο, στις οποίες υπήρχε τουλάχιστον ένα μέλος θετικό στον κορονοϊό, η χρήση μάσκας μείωσε κατά 79% τη δευτερογενή μετάδοση.
  • Σε μια μελέτη στην Ταϋλάνδη, όπου πάνω από 1.000 ασθενείς ελέγχθηκαν για τις επαφές τους, όσοι δήλωσαν ότι φορούσαν πάντα μάσκα είχαν 70% λιγότερο κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό.
  • Σε πολύωρες πτήσεις με διάρκεια πάνω από δέκα ώρες στις οποίες υπήρχαν επιβαίνοντες νοσούντες επιβάτες, παρατηρήθηκε ότι η χρήση μάσκας μείωσε της πιθανότητες μόλυνσης των συνεπιβατών τους και του προσωπικού.

Αν αυξάνονταν η χρήση μάσκας σε ποσοστό 15% τότε θα περιορίζονταν η ανάγκη για lockdown και οι οικονομικές απώλειες θα μειώνονταν κατά 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με μία οικονομική ανάλυση από επτά μελέτες

 

 

Διαφήμιση