Αρχική Πολιτισμός Άγγελοι παντού και πάντα, από την Ino Cohen

Άγγελοι παντού και πάντα, από την Ino Cohen

0
Άγγελοι
Διαφήμιση

Κάπου ανάμεσα στην πρόσφατη γιορτή των Αρχαγγέλων και των αγγέλων των Χριστουγέννων, οι άγγελοι βρίσκονται παντού. Σημειολογικά, στο παρόν και το παρελθόν, στις θρησκείες και την τέχνη. Απεικονίζονται διαφορετικά και για κάθε έναν μεταφράζονται διαφορετικά. Η Ino Cohen, μας εξηγεί τι σημαίνουν για εκείνη και πώς υπάρχουν παντού…

Το παιδικό μου δωμάτιο ήταν διακοσμημένο με τη δημιουργικότητα της μαμάς μου. Δεν είχαμε λεφτά, η μαμά όμως ήταν οπλισμένη με φαντασία, όρεξη και θέληση. Και ταλέντο. Τους τοίχους στόλιζαν τρεις μεγάλες ζωγραφιές της σε σκληρό χαρτόνι. Για μένα, η καθεμιά τους είχε και τη δική της ιστορία. 

Η μεγάλη Χιονάτη ήταν ολόιδια με τα κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ και ήταν σα να βλέπω την ταινία. Στον απέναντι τοίχο ήταν μία γνωστή σκηνή από τον Τρελαντώνη, η Πουλουδιά παίζει με τους βόλους που μόλις είχε βρει, ενώ τα αδέρφια της την παρατηρούν. Προς μεγάλη απογοήτευσή της, οι βόλοι ότι δεν ήταν παρά κακάκια κατσίκας. «Ω! Τρελαντώνης!» φώναζαν τα παιδιά μόλις μπαίνανε στο δωμάτιό μου. Το βιβλίο αυτό ήταν τότε best seller και οι εικόνες του εύκολα αναγνωρίσιμες. 

Πάνω από το κρεβάτι μου είχα έναν μεγάλο άγγελο. Μου έδινε ασφάλεια, ηρεμία και με προστάτευε από τους παιδικούς εφιάλτες. Τον χάζευα και ένιωθα κάτι μαγικό, σα μια ακόμα παρουσία μέσα στο δωμάτιό μου. Λέω «ακόμα» γιατί τα πρώτα χρόνια της ζωής μου είχα μια φίλη-φάντασμα που μόνο εγώ έβλεπα, όπως συμβαίνει σε αρκετά παιδιά. (Το καταγράφω σαν ένα απλό γεγονός χωρίς μεταφυσικές προεκτάσεις).

Kyrilof
Πίνακας του Kyrilof

Άγγελοι υπάρχουν παντού. Σε κάθε μορφή έκφρασης, είτε είναι παραμύθι, είτε μυθολογία, θρησκεία, ζωγραφική, τραγούδι, στάμπα σε ρούχο.

Στους πίνακες των ζωγράφων, όπως του Αλεξέι Κυρίλωφ με το βάθος της ρωσικής ορθοδοξίας που με κάνει να νιώθω δέος και προστασία. Αντίθετα, οι άγγελοι της Άννας Φύσσα είναι πιο ανάλαφροι, πιο ποπ, έχω έναν ροζ δίπλα στο κρεβάτι μου, παιδική συνήθεια. Ενώ οι άγγελοι της Ιόλης Ξιφαρά είναι άλλες φορές ρομαντικοί και άλλες ροκ, όπως και η προσωπικότητά της. Γι’ αυτό μου ταιριάζουν άλλωστε.

Φτερά Αγγέλων της Ιόλης Ξιφαρά
Φτερά Αγγέλων της Ιόλης Ξιφαρά

Τα δικά μου αγγελάκια είναι πλεκτά. Τα χαρίζω σε νεογέννητα μωρά και παιδιά φίλων μου. Μήπως θέλετε ένα;

Άγγελοι εμφανίζονται στο δρόμο μου, εκεί που δεν τους περίμενα, αλλά μπορεί να τους είχα σκεφτεί. Σε επιγραφές ή στα σύννεφα ή στα σχέδια των ρούχων της Μαρίας Γέρουλα.

Ακόμα και σε φωτεινή σκίαση, σαν τυχαία αντανάκλαση στον καθρέφτη μου.

My Angels Top-3

  • I believe in Angels, Abba: I had a dream. Τότε και πάντα.
  • The Angels, Lena Lovich: The angels are watching over me. Η παρηγοριά της εφηβείας μου.
  • Angel in my heart, The Rolling Stones: Το άκουσα σαν μήνυμα, όπως πάντα την κατάλληλη στιγμή.

Ινώ Κοέν
blog: survivalbox.gr
Instagram: Vivian Tsamadou

Διαφήμιση