Αρχική Επιλεγμένα ΥΠΕΞ: Σειρά διπλωματικών ενεργειών για την καταγγελία της τουρκικής παραβατικότητας

ΥΠΕΞ: Σειρά διπλωματικών ενεργειών για την καταγγελία της τουρκικής παραβατικότητας

0
ΥΠΕΞ
Διαφήμιση

Σε συνέχεια της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας προς τη χώρα μας και τις απειλές γεωτρήσεων στα έξι χλμ από το Καστελόριζο, η Ελλάδα απαντά, αναλαμβάνοντας πλέον σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία τους. Ενώ, η Τουρκία απροκάλυπτα δρα προς την πραγμάτωση του “ονείρου” της “γαλάζιας” πατρίδας.

Συγκεκριμένα, γνωστοποίησαν πως με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το υπουργείο προβαίνει στις εξής ενέργειες.

Αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Πραγματοποίηση από την πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Μ. Βαρβιτσιώτης: “ανιστόρητος” και “συνέχεια του χάρτη της γαλάζιας πατρίδας” ο νέος τουρκικός χάρτης

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, δεν παύει να δηλώνει ότι “τους χαλάμε τα σχέδια” αναφερόμενος σε όλα τα διεθνή μορφώματα και χώρες που ο ίδιος βαφτίζει ως αντιπάλους της Τουρκίας, -ακόμα και αυτά που η Τουρκία αποτελεί μέλος- ενώ ο νέος τουρκικός χάρτης έρευνας και διάσωσης, φαίνεται από την πρώτη ματιά, πως συμπίπτει απόλυτα με το “όνειρο” της “γαλάζιας πατρίδας”, ένα χάρτη που στη πραγματικότητα απεικονίζει ως τουρκικό, το μισό Αιγαίο πέλαγος και προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει στα νησιά να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Χάρτη που όπως επισήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8, είναι όχι μόνο “ανιστόρητος”, αλλά και δεν “παράγει έννομα αποτελέσματα” και “που αποτελεί συνέχεια του χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”. 

 

«Είναι ένας χάρτης που προσβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και προσβάλλει και την κοινή λογική. Ο χάρτης τον οποίο παρουσίασα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει, ουσιαστικά, το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι «ένας χάρτης ανιστόρητος, που δεν γίνεται αποδεκτός από καμιά διεθνή κοινότητα».

Με έννομα μέσα η Τουρκία δε μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις της

oruc reic
Oruc Reis

“Είναι μέσα στη λογική της μαξιμαλιστικής προσέγγισης που έχει κάνει η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα. Στόχος της τουρκικής προκλητικότητας είναι να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις αυτές με βάση το Διεθνές Δίκαιο και θέλει μέσα από ένα θερμό επεισόδιο να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo», υπογραμμίζει.

Παράλληλα επεσήμανε ότι “οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι παράνομες και προσβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα». Ενώ, με αφορμή μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει ποτέ να σώζει ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Αναφέροντας συγκεκριμένα ότι “οι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν σωθεί στο Αιγαίο αποτελούν ένα κεφάλαιο τιμής και για το λιμενικό, αλλά και για την πατρίδα μας”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here