Αρχική Περιβάλλον ΥΠΕΝ: Ενιαίο πλαίσιο για την αδειοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων

ΥΠΕΝ: Ενιαίο πλαίσιο για την αδειοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων

0
ΜΕΑ Κοζάνης
Διαφήμιση

Ενιαίο και πιο αυστηρό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά. Συγκεκριμένα, ΜΕΑ και ΜΕΒΑ επανακατατάσσονται -δηλαδή αλλάζουν υποκατηγορία σχετικά με την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, γεγονός που προσφέρει επιτάχυνση και στις σχετικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, η Υπουργική Απόφαση αφορά στην περιβαλλοντική ανακατάταξη στις «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ανάκτησης και διάθεσης) αστικών στερεών αποβλήτων» καθώς και στις «Εγκαταστάσεις παρασκευής εδαφοβελτιωτικών – κομπόστ από προδιαλεγμένο ή διαχωρισμένο οργανικό κλάσμα αστικών στερεών αποβλήτων σε βιομηχανικά κτίρια ή άλλες κατάλληλες κατασκευές».

Η Απόφαση αυτή συμβάλλει στην εφαρμογή της ενιαίας πολιτικής της Κυβέρνησης σε όλη τη χώρααναφορικά  με την κατασκευή του απαραίτητου δικτύου μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, καθώς τα έργα ΜΕΑ και ΜΕΒΑ από την υποκατηγορία Α2 περιέρχονται στην υποκατηγορία Α1. Με αυτή την αλλαγή επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο χώρας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται η διαδικασία της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.

«Με τη συγκεκριμένη Απόφαση θέτουμε ένα ενιαίο και πιο αυστηρό πλαίσιο  πό πλευράς αξιολόγησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η χώρα στη διαχείριση των αποβλήτων να γίνουν το συντομότερο δυνατόν με τη δέουσα διασφάλιση της προστασίας του Περιβάλλοντος, καθώς και του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε σχετικά ο Ν. Ταγαράς.

Διαφήμιση