Αρχική COVID-19 Τσιόδρας – Χαρδαλιάς – Μαγιορκίνης: Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων προ των πυλών

Τσιόδρας – Χαρδαλιάς – Μαγιορκίνης: Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων προ των πυλών

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ (EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Διαφήμιση

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων προ των πυλών έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα της Τρίτης, στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, αλλά και εκτάκτως, ο καθηγητής Σ.Τσιόδρας. Ενώ, την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα σοκαριστικά επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά ο Γ. Μαγιορκίνης, τα 295 από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 291. Τα 75 εντοπίζονται στην Π.Ε. Ροδόπης, 55 στην Π.Ε. Σερρών και 47 στην Π.Ε. Λάρισας.

Σ. Τσιόδρας: Είναι η ώρα της συνείδησης

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα της συνείδησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά “περισσότερο από την γλώσσα των μέτρων μιλάει η φωνή της συνείδησης”, ενώ επεσήμανε ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού που φαίνεται από την αύξηση των αριθμών.

Δε πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. “Εξαλουθούμε να παλεύουμε με μέτρα. Δεν μου είναι ευχάριστο να φορούν μάσκα όλοι…τα μικρά παιδιά” ανέφερε και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι “θέλουμε να αποφύγουμε το απογορευτικό, το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του απέναντι”, αλλά αυτή φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την εξάπλωση της πανδημίας. “Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα”.

Παράλληλα, ανέφερε και ότι οι ειδικοί περίμεναν κατά το 2ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να είναι χειρότερα τα πράγματα γιατί έτσι ακριβώς κινούνται οι πανδημίες και μια νόσος για την οποία δεν\ υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό.

“Δεν είναι μια επιλογή σκλαβιάς, είναι μια επιλογή ελευθερίας” αυτό που κάνουμε τώρα.

Σχετικά με πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από το εμβόλιο της Οξφόρδης και ότι είναι αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα εμβολίων και από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, γεγονός που δίνει ελπίδα.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, ο Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι “δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. …Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, …προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμό να προχωρήσουμε… Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό” και η μοναδική επιλογή ώστε να μη μεταφέρουμε τον κορονοϊό σε κανέναν.

Ενώ, τόνισε δίνοντας χαρακτηριστικό προσωπικό παράδειγμα ότι έχει να πάει σε καφέ ή εστιατόριο από το Φεβρουάριο και όποιος το έχει ζήσει, το καταλαβαίνει. Αλλά επέμεινε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να είμαστε ασφαλείς. Οι μάσκες και η αποφυγή συνωστισμού.

Εάν συνεχίσει η αυξητική τάση θα χάσουμε τη δυνατότητα να το ελέγξουμε

Επισήμανε δε, ότι στόχος του Υπουργείου είναι να ιχνηλατούνται όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα, αλλά όσο αυξάνονται οι αριθμοί αδυνατίζει η προσπάθεια αυτή, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να μη χάσουμε αυτή τη δυνατότητα.

“Από όλους μας απαιτείται μία παραπάνω θυσία”, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας “ας κάνουμε κι εμείς σήμερα” κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Σέρρες και Ιωάννινα στο επίπεδο 4

Από την Πέμπτη, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα ανεβαίνουν στο επίπεδο 4, όπως ανακοίνωσε με τη σειρά του ο Ν. Χαρδαλιάς. Ενώ, η Νάξος και η Π.Ε. Ροδόπης ανεβαίνουν στο επίπεδο 3 και η Δράμα στο επίπεδο 2.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση ως ιδιαίτερα κρίσιμη, αναφέροντας ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι τώρα στο επίκεντρο της πανδημίας.

Όπως είπε, “πρέπει τώρα, άμεσανα ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί»….υπάρχει και για τη Λάρισα”.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών με αυξημένο ιικό φορτίο να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα.

Σε μια εβδομάδα άλλαξαν τα δεδομένα

Την περασμένη εβδομάδα, κατά μέσο όρο τα νέα κρούσματα στη χώρα ήταν 773 ανά ημέρα, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα οι νέες μολύνσεις ήταν 430 ημερησίως κατά μέσο όρο.

Από την άλλη, περισσότερα είναι και τα τεστ που διενεργούνται, επισημαίνοντας ότι μόνο την Τρίτη έγιναν 25.000 τεστ πανελλαδικά.

Διαφήμιση