Αρχική Επιλεγμένα Τι είναι το HRV και πως μπορούμε να το μετρήσουμε;

Τι είναι το HRV και πως μπορούμε να το μετρήσουμε;

0
activity tracker
Διαφήμιση

Το ενδιαφέρον για το HRV – Heart Rate Variability (μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού) χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Ιδιαίτερα όσο η τεχνολογία βελτιώνεται και η αξιοπιστία των μετρήσεων, μέσω συσκευών προσβάσιμων στο ευρύ κοινό, αυξάνεται, σύμφωνα με τον γυμναστή Στέλιο Κωστάκη.

Το HRV αφορά τη μεταβλητότητα στο χρόνο μεταξύ των καρδιακών παλμών. Η καρδιά δε χτυπάει σαν το μετρονόμο. Πρέπει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και στις δισεκατομμύρια διαδικασίες που συμβαίνουν στο σώμα. Στην προσπάθεια να ανταπεξέλθει σε αυτές τις απαιτήσεις, θα επιταχύνει ή θα επιβραδύνει ανάλογα. Ωστόσο, όταν αρχίζει να αντιλαμβάνεται σημαντικούς κινδύνους, ψυχολογικούς και φυσιολογικούς, αρχίζει την αυτορρύθμιση, που οδηγεί σε μικρότερη μεταβλητότητα.

Όταν επικρατεί πανικός, και φυσιολογικά και ψυχολογικά, η καρδιά κάνει ότι μπορεί για να ρυθμίσει το σύστημα στην προσπάθεια να επιστρέψει στην ομοιόσταση. Το HRV είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές του αυτόνομου νευρικού συστήματος και συνδέεται στενά με το στρες, καθώς όταν υπάρχει αυτό, υπάρχει δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (Kim et al., 2018).

Αυτόνομο νευρικό σύστημα

Μέρος του νευρικού συστήματος του ανθρώπου αποτελεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα χωρίζεται στη Συμπαθητική και την Παρασυμπαθητική μοίρα. Τα συμπαθητικά νεύρα προβάλλουν από το Κ.Ν.Σ. στην οσφυϊκή και θωρακική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Τα παρασυμπαθητικά νεύρα προβάλλουν από τον εγκέφαλο και την ιερή μοίρα του νωτιαίου μυελού.

Το συμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιείται σε καταστάσεις ανάγκης και προκαλεί:

 • Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.
 • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
 • Αύξηση της αιματικής ροής στους σκελετικούς μύες και την καρδιά.
 • Κινητοποίηση ενεργειακών αποθεμάτων.
 • Διαστολή βρόγχων.

Το παρασυμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα ευθύνεται για τη διατήρηση της ενέργειας στον οργανισμό (πέψη – μεταβολισμός) και προκαλεί:

 • Μείωση της καρδιακής συχνότητας.
 • Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Αύξηση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα.
 • Αύξηση της αιματικής ροής στα σπλάχνα και το δέρμα.
 • Στένωση των βρόγχων.
 • Μείωση του μεταβολισμού, υπογλυκαιμία.
 • Συστολή της κόρης.

Γιατί είναι σημαντικός δείκτης

Η μεταβλητότητα στο διάστημα από παλμό σε παλμό είναι δείγμα υγείας. Δείχνει ετοιμότητα. Αν το σώμα είναι στρεσαρισμένο, τότε αυτή η μεταβλητότητα μικραίνει. Αν το σώμα είναι χαλαρό, με καλή αερόβια ικανότητα και υγιές, τότε είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει και υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στους καρδιακούς παλμούς.

Το HRV ( μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού) είναι μία από τις καλύτερες μετρήσεις που δίνουν πληροφορίες για την απόκριση στο στρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένας δείκτης για να διαπιστωθεί η ικανότητα για ανάρρωση και επίδοση αλλά έχει ερευνηθεί περισσότερο από τη σκοπιά του άγχους.

Επιπλέον, μπορεί να ωφελήσει ειδικούς πληθυσμούς. Το HRV μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δείκτης πρόβλεψης θνητότητας μετά από ανακοπή καρδιάς (Bigger Jr et al., 1992; Kleiger et al, 1987) και εμφράγματος (Bilchick et al., 2002) αλλά και κατάθλιψης (Agelink et al., 2002). Η ευρεία χρήση του, ωστόσο, γίνεται για να φανεί το επίπεδο ετοιμότητας για προπόνηση.

Μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού και προπόνηση

Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι υπάρχει μείωση στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού ύστερα από έντονη προπόνηση. Συγκεκριμένα σε μία έρευνα, 24 ώρες μετά από προπόνηση αντιστάσεων υψηλής έντασης, αυτός ο δείκτης ήταν χαμηλά και επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα 72 ώρες μετά, όταν ανάρρωσαν οι ασκούμενοι του δείγματος (Chen et al., 2011). Μια άλλη έρευνα έδειξε ανάλογη συσχέτιση μεταξύ κόπωσης και hrv σε κωπηλάτες παγκοσμίου επιπέδου (Iellamo et al., 2004).

Αυτός ο δείκτης είναι μια αντανάκλαση του συνολικού κάματου του σώματος. Οπότε, μία χαμηλή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ίσως είναι ενδεικτική μιας υποβόσκουσας ασθένειας που οφείλεται στον υψηλό όγκο προπόνησης. Κατά την υπερπροπόνηση το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται. Είναι πιο εύκολο λοιπόν να εμφανιστούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, βήχας και κρύωμα (Hellard et al, 2011). Η προσεκτική παρατήρηση αυτού του δείκτη, αν άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή, ο ύπνος, το άγχος είναι σταθερά, μπορεί να μας δείξει πώς αντιδρά το σώμα σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Πολλοί προπονητές να χρησιμοποιούν το HRV (μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού) καθημερινά με τους αθλητές/ασκούμενούς τους. Έχει φανεί ότι όταν η ημερήσια προπόνηση ρυθμίζεται ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητας του ασκούμενου, τότε οι προσαρμογές είναι καλύτερες. Το προπονητικό πλάνο που δε λαμβάνει υπόψιν το επίπεδο ετοιμότητας και δεν αναπροσαρμόζεται, θεωρείται από πολλούς υποδεέστερο (Kiviniemi et al., 2007; Kiviniemi et al., 2010). Αυτό ισχύει τουλάχιστον για τα αερόβια αθλήματα. Για την άσκηση για ανάπτυξη δύναμης δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρο συμπέρασμα.

Είναι λόγος ανησυχίας το χαμηλό HRV;

Όταν παρατηρούνται σταθερά χαμηλές τιμές, ίσως υποβόσκει κάποιο σοβαρό στρες του οργανισμού. Το ίδιο και όταν υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα.

Ωστόσο, μια χαμηλή μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού δεν προβλέπει απαραίτητα χαμηλή επίδοση στην άσκηση. Σύμφωνα με μια έρευνα (Thiel et al., 2011), αθλητές του τένις που ακολούθησαν για 30 ημέρες προπονητικό πρόγραμμα με μεγάλο όγκο και έφτασαν κοντά στην υπερπροπόνηση μειώνοντας σημαντικά τη μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας, είδαν βελτίωση στην απόδοσή τους. Οπότε μπορεί κάποιος με την προπόνηση ηθελημένα να μειώσει το HRV προπονούμενος πιο πολύ από ότι συνήθως. Με τη σωστή καθοδήγηση στη συνέχεια και την αναπλήρωση, θα μπορέσει να ανακάμψει και να ανεβάσει αυτό το δείκτη παραπάνω από τα αρχικά επίπεδα.

Άλλη μια περίπτωση που κάποιος μπορεί να παρατηρεί συνεχώς χαμηλές τιμές HRV είναι οι αθλητές που κάνουν αθλήματα υψηλής έντασης όπως το Crossfit, δρομικά αγωνίσματα μικρών αποστάσεων, powerlifting. Αυτοί έχουν μεγάλη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και πολύ χαμηλή του παρασυμπαθητικού. Διαστήματα αποπροπόνησης μπορούν να βελτιώσουν τη μέτρηση.

Για τους περισσότερούς μας, ο στόχος θα έπρεπε να είναι η διατήρηση της ισορροπίας του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος με την προπόνηση υψηλής έντασης αλλά και παρατεταμένης αερόβιας άσκησης χαμηλότερης έντασης.

Τρόποι μέτρησης της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού

Η μέτρηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού είναι ένας έγκυρος και αξιόπιστος τρόπος ανάγνωσης της λειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος (Risk M et al., 2001). Για πολλά χρόνια η μέτρηση ήταν εφικτή μόνο με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ωστόσο, η τεχνολογία έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό. Τα περισσότερα «έξυπνα» ρολόγια περιλαμβάνουν πλέον αυτή την ένδειξη. Η ακρίβεια τις περισσότερες φορές μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με τη ζώνη στήθους μέτρησης καρδιακών παλμών (Flatt AA et al., 2013). Αξιόπιστοι είναι επίσης οι αισθητήρες που μετρούν τους καρδιακούς παλμούς από το δάχτυλο (Heathers JAJ, 2013), ενώ στην αγορά υπάρχει τα τελευταία χρόνια και δαχτυλίδι που είναι πολύ ακριβές. Επιπλέον υπάρχουν βραχιόλια καταγραφής δραστηριότητας με αυτή τη δυνατότητα αλλά και εφαρμογές στο κινητό (Flatt AA et al., 2013).

Αυτό που δεν πρέπει να λησμονείται είναι το πόσο ευμετάβλητη είναι αυτή η ένδειξη. Η μέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από τα επίπεδα υδάτωσης, το πεπτικό σύστημα και πληθώρα άλλων λόγων. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια στις συνθήκες μέτρησης. Μια καλή επιλογή είναι η μέτρηση να γίνεται κάθε πρωί, μετά το ξύπνημα, σε ξαπλωμένη θέση.

Δεν υπάρχει ιδανικό νούμερο για το HRV. Οι ενδοατομικές διαφορές είναι πάρα πολλές και επομένως η όποια σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με τις δικές μας μετρήσεις. Για αυτό συστήνεται η μέτρηση για ένα διάστημα (περίπου 2 εβδομάδες) και έπειτα η παρατήρηση όποιας απόκλισης από το μέσο όρο αυτών των μετρήσεων.

Πώς μπορεί κάποιος να βελτιώσει το HRV άμεσα με φυσικούς τρόπους

 • Έκθεση στο κρύο ή εναλλαγή ζεστού – κρύου μπάνιου.
 • Διαλογισμός.
 • Yoga, Tai Chi.
 • Διάφορα πρωτόκολλα αναπνοών.
 • Σάουνα.
 • Έκθεση στον ήλιο (τουλάχιστον 30 λεπτά).
 • Περπάτημα χωρίς παπούτσια (τουλάχιστον 30 λεπτά).
 • Άσκηση, ιδιαίτερα η διαλειμματική υψηλής έντασης.
 • Σωστή διατροφή.

Πηγή: fmh.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here