Αρχική COVID-19 Τι σχέση έχει ο κορονοϊός με τον Νεάντερταλ

Τι σχέση έχει ο κορονοϊός με τον Νεάντερταλ

0
Νεάντερταλ
Διαφήμιση

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα και μοναδικό μεταλλαγμένο γονίδιο του Νεάντερταλ ευθύνεται για τη βαριά εξέλιξη σε ασθενείς με κορονοϊό.

Οι Ούγκο Ζέμπεργκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και Σβάντε Πεαπού από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στη Γερμανία αναφέρουν ότι η έκδοση του συμπλέγματος γονιδίων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού Covid-19.

Το μεταλλαγμένο γονίδιο στον άνθρωπο του Νεάντερταλ ανεβάζει στους φορείς δύο με τρεις φορές περισσότερο τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας.

“Τα άτομα που κληρονόμησαν αυτήν την παραλλαγή γονιδίου έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν“, λέει ο Ούγκο Ζέμπεργκ.

Το σύμπλεγμα γονιδίων με το χρωμόσωμα 3

Ιδιαίτερη σημασία σε όλα αυτά έχει το σύμπλεγμα γονιδίων με το χρωμόσωμα 3, το οποίο οι ερευνητές συσχετίζουν με τον ιό SARS-CoV-2.

Τα χρωμοσώματα περιέχουν χιλιάδες γονιδιώματα. Έτσι πρέπει να βρεθεί, εάν σε ασθενείς με βαριά εξέλιξη της νόσου υφίστανται στα γονιδιώματα συγκεκριμένες μεταλλάξεις πιο συχνά από ότι περιμένουμε για τον μέσον όρο του πληθυσμού.

Η γεωγραφική παραλλαγή κινδύνου

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης σημαντικές διαφορές στο πόσο συχνή είναι αυτή η παραλλαγή γενετικού κινδύνου σε διάφορα μέρη του κόσμου.

  • Είναι ιδιαίτερα κοινή σε ανθρώπους στη Νότια Ασία, όπου περίπου το ήμισυ του πληθυσμού φέρει την παραλλαγή γονιδίου.
  • Στην Ευρώπη, ένα στα έξι άτομα φέρει την παραλλαγή κινδύνου.
  • Στην Αφρική και την Ανατολική Ασία είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Η μελέτη δεν παρέχει καμία εξήγηση για το γιατί αυτή η γενετική παραλλαγή ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Είναι εντυπωσιακό ότι η γενετική κληρονομιά από τους Νεάντερταλ μπορεί να έχει  τραγικές συνέπειες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, λέει ο Σβάντε Πεαπού , διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.
Αυτό πρέπει τώρα να διερευνηθεί το συντομότερο δυνατό”.

Οι επιστήμονες συνέκριναν εκείνο το γονιδίωμα με αυτό του σημερινού ανθρώπου. Μια διαπίστωση ήταν ότι στο γονιδίωμα του σύγχρονου ανθρώπου υπάρχει σε ποσοστό σχεδόν 2% DNA από τον Νεάντερταλ. Και ότι αυτό, έχει επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη.

Έχει ενισχύσει το αμυντικό μας σύστημα, αλλά παράλληλα ενίσχυσε και την προδιάθεση σε ορισμένες ασθένειες.

Οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα ότι εκείνο το σύμπλεγμα γονιδίων με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, έχει αναγνωρισθεί σε αντίστοιχα γονιδιώματα ανθρώπου του Νεάντερταλ 50.000 χρόνων από την Κροατία.

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here