Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Terceira: Το νησί στις Αζόρες που αυτονομείται μέσω Ανανεώσιμων Πηγών

Terceira: Το νησί στις Αζόρες που αυτονομείται μέσω Ανανεώσιμων Πηγών

0
Terceira Πορτογαλία
Terceira Πορτογαλία
Διαφήμιση

Στις εντυπωσιακές Αζόρες της Πορτογαλίας, το νησί Terceira αυτονομείται ενεργειακά μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού πρόκειται να δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα – σε ευρωπαϊκό νησί –αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση μπαταριών. Ενώ, πέρα από την έξυπνη εφαρμογή μικροδικτύου που θα προβλέπει την κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας, πρόκειται να μειωθούν περισσότερο από 3.500 τόνοι σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ετησίως!

Η Terceira είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί σε ηλεκτρική κατανάλωση στο αρχιπέλαγος των Αζορών στον Ατλαντικό, θέτοντας τώρα στόχο να καταστεί και βιώσιμο μέσω της εγκατάστασης του αυτόνομου ενεργειακού συστήματος.

Ανάδοχος του μεγάλου έργου είναι η Smart Infrastructure της Siemens, όπου σε συνεργασία με τη Fluence, αναδείχθηκε από τον πορτογαλικό πάροχο ενέργειας, EDA – Electricidade dos Açores. Ενώ, η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί για το 2021.

Δυνατότητες από αιολική, υδροηλεκτρική και γεωθερμία

siemens azores terceira islandΟι Αζόρες έχουν εννέα απομονωμένα αυτόνομα ενεργειακά συστήματα με σημαντικές δυνατότητες για ανανεώσιμη ενέργεια, κυρίως από αιολικές, υδροηλεκτρικές και γεωθερμικές πηγές.

«Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που εφαρμόζουμε θα βοηθήσει το νησί Terceira να μεταβεί σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα. Η τεχνολογία θα επιτρέψει ένα αυξημένο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιορίζοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα ενισχύσει επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, χωρητικότητα, ανθεκτικότητα και αυτονομία στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειάς», εξήγησε ο Fernando Silva, Διευθυντής της Smart Infrastructure της Siemens Πορτογαλίας.

Το σύστημα χρησιμοποιεί την τελευταίας γενιάς τεχνολογία της Fluence, η οποία συνδυάζει εργοστασιακά εξαρτήματα, προηγμένο λογισμικό και πληροφορίες βασισμένες σε δεδομένα. Με χωρητικότητα ισχύος 15 megawatt (MW), το σύστημα Gridstack θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση μπαταριών στην Ευρώπη.

Ήδη διαμορφωμένο για να χειρίζεται τις πιο απαιτητικές εφαρμογές δικτύου, θα ρυθμίζει κυρίως τη συχνότητα και την τάση του ηλεκτρικού δικτύου, θα αυξάνει την ασφάλεια του εφοδιασμού που παρέχει στρεφόμενη εφεδρεία, και θα απορροφά και θα αποθηκεύει την επιπλέον ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές, τροφοδοτώντας την ξανά στο δίκτυο σε στιγμές μέγιστης κατανάλωσης ή χαμηλής παραγωγής.

Με επέκταση θα αγγίξει το 60% από ΑΠΕ

Η εφαρμογή αυτού του συστήματος, που συνδέεται με μια περαιτέρω επέκταση έως 6 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ενδογενείς πόρους, όπως η γεωθερμική ενέργεια, θα επιτρέψει μεσοπρόθεσμα στο νησί να διπλασιάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από 20-30% σε περισσότερο από 60%.

Η αντικατάσταση μέρους της diesel παροχής ενέργειας από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση 1.150 τόνων στην ετήσια κατανάλωση diesel και μείωση των εκπομπών CO2 κατά περισσότερο από 3.500 τόνους ετησίως.

Χονδρικά, αυτό αντιστοιχεί στις εκπομπές CO2 από περίπου 1.500 αυτοκίνητα που κάνουν κατά προσέγγιση 20.000 χλμ. το χρόνο!

Ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης ελέγχει τα πάντα

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος, θα χρησιμοποιηθεί ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης μικροδικτύου. Αυτό προσφέρει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και έλεγχο ολόκληρης της υποδομής, καθώς και πρόβλεψη της κατανάλωσης ενέργειας, της παραγωγής και της χρήσης του αποθηκευτικού χώρου για αρκετές ώρες ή και ημέρες βασιζόμενο στις καιρικές προγνώσεις.

«Αυτό μας επιτρέπει να ορίζουμε μια βελτιστοποιημένη στρατηγική λειτουργίας και να πετυχαίνουμε μια άριστη ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής ενέργειας καθώς και να αυξάνουμε την ασφάλεια της παροχής ενέργειας για τους πελάτες μας», είπε ο Duarte José Botelho da Ponte, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της EDA – Electricidade dos Açores.

«Με την τεχνολογία αποθήκευσης σε συνδυασμό με την εφαρμογή μικροδικτύου, στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Terceira. Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε την παροχή ενέργειας στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας». 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠοια χώρα διαθέτει το κορυφαίο σύστημα συγκοινωνιών στον κόσμο
Επόμενο άρθροΗ Chevron Corporation και επίσημα στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ