Αρχική Ζώα Τα σκυλιά κατανοούν τον έπαινο με τον ίδιο τρόπο που τον κατανοούμε...

Τα σκυλιά κατανοούν τον έπαινο με τον ίδιο τρόπο που τον κατανοούμε και εμείς

0
κατοικίδια σκυλιά
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Τα σκυλιά δεν μπορούν να μιλήσουν. Ωστόσο, ο εγκέφαλός τους ανταποκρίνεται στις λέξεις που ακούνε, υποδηλώνοντας ότι η ανθρώπινη γλώσσα έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει ότι λέγοντας την φράση “καλό σκυλί” με χαρούμενο τόνο στην φωνή θα προκαλέσει το χαρούμενο κούνημα της ουράς του κατοικίδιου. Αυτό έκανε τους επιστήμονες να αναρωτιούνται: Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του σκύλου όταν ακούει επαίνους και είναι ο τρόπος που το αντιλαμβάνεται είναι παρόμοιος με τον  τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλός επεξεργάζεται τέτοιες ακουστικές πληροφορίες;

Ο εγκέφαλος του σκύλου

Το 2016, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος των σκύλων, όπως και των ανθρώπων, υπολογίζει ξεχωριστά τον τόνο και τη σημασία μιας λέξης, παρόλο που τα σκυλιά χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για να το κάνουν, ενώ οι άνθρωποι το αριστερό. Ωστόσο, ακόμα παραμένει ένα μυστήριο: Ο εγκέφαλος του σκύλου ακολουθεί τα ίδια βήματα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να επεξεργαστεί αυτά που ακούει;

“Είναι μια σημαντική ερώτηση, καθώς τα σκυλιά παρόλο που δεν έχουν λόγο ανταποκρίνονται σωστά στα λόγια μας», λέει η Attila Andics, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και συν-συγγραφέας τόσο της προηγούμενης μελέτης όσο και της νέας, σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports.

Όταν οι επιστήμονες μελέτησαν ακτινογραφίες του εγκεφάλου των κατοικίδιων σκύλων, διαπίστωσαν ότι, όπως και οι δικοί μας, επεξεργάζονται τους ήχους των προφορικών λέξεων με ιεραρχικό τρόπο. Δηλαδή, αναλύοντας πρώτα το συναισθηματικό στοιχείο με την παλαιότερη περιοχή του εγκεφάλου, τις υποφλοιώδεις περιοχές και, στη συνέχεια, το νόημα των λέξεων με το νεότερο μέρος, τον φλοιό.

Αυτή η ανακάλυψη εμβαθύνει την κατανόησή μας για το πώς εξελίχθηκε η ανθρώπινη γλώσσα, λένε οι συγγραφείς. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα σκυλιά και οι άνθρωποι μοιράστηκαν έναν κοινό πρόγονο πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, οπότε είναι πιθανό ότι «ο εγκέφαλος πολλών θηλαστικών ανταποκρίνεται στους φωνητικούς ήχους με παρόμοιο τρόπο», λέει ο Andics.

Καλοί ακροατές

Για τα πειράματά τους, οι Ούγγροι ερευνητές στρατολόγησαν 12 κατοικίδιους σκύλους από σπίτια κοντά στη Βουδαπέστη. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν τους σκύλους να εισέλθουν και να ξαπλώσουν ήσυχα σε μια λειτουργική μηχανή μαγνητικού συντονισμού (FMRI), όπου άκουγαν μία εκπαιδεύτρια σκύλων να τους λέει τους γνωστούς επαίνους για τους σκύλους, όπως «έξυπνα» και «καλά», καθώς και άγνωστες, ουδέτερες λέξεις, όπως “εάν” και “ακόμα”.

Η εκπαιδεύτρια μιλούσε στα Ουγγρικά, μερικές φορές προφέροντας τις λέξεις με ενθουσιασμό και έντονο τόνο ενώ άλλες φορές με ουδέτερο τόνο. Επανέλαβε επίσης σκόπιμα τις λέξεις και τους τονισμούς. Οι μηχανές σάρωναν την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων καθώς μιλούσε.

Αρχικά, οι ακουστικές περιοχές τόσο στις υποφλοιώδεις όσο και στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου των σκύλων έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα καθώς άκουγαν τις λέξεις.

Ωστόσο, όταν τα σκυλιά άκουσαν τον ίδιο τονισμό που επαναλήφθηκε πολλές φορές, το επίπεδο δραστηριότητας στο παλαιότερο μέρος του εγκεφάλου μειώθηκε γρήγορα. Αυτή η ταχεία πτώση υποδηλώνει ότι ο τονισμός επεξεργάζεται στις πιο αρχαίες περιοχές του εγκεφάλου του σκύλου.

Ομοίως, όταν άκουγαν επαναλαμβανόμενες γνωστές λέξεις, το επίπεδο δραστηριότητας στη νεότερη περιοχή του εγκεφάλου τους μειώνονταν αργά, αλλά όχι όταν άκουγαν άγνωστες λέξεις. Αυτή η πολύ αργή μείωση της δραστηριότητας σε γνωστές λέξεις υποδηλώνει ότι οι νεότερες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην επεξεργασία της έννοιας των λέξεων

Η μελέτη «υποδηλώνει ότι τόσο αυτό που λέμε όσο και το πώς το λέμε είναι εξίσου σημαντικά για τα σκυλιά», δήλωσε ο David Reby, ένας ηθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: nationalgeographic.com

Διαφήμιση