Αρχική Ελλάδα Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας: Στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας: Στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ

0
Συμφωνία Ελλάδα - Αλβανία
Διαφήμιση

Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν οι ελληνικές και αλβανικές αρχές σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Το θέμα του καθορισμού θα λυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως δεν έχει υπάρξει συνυποσχετικό, που συνεπάγεται γραπτή δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών. Μοχλό πίεσης προς τα Τίρανα, εκτιμάται ότι αποτελεί το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση», πρόσθεσε ο Δένδιας. «Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Σχέσεις καλής γειτονιάς για Ελλάδα – Αλβανία

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα», τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας».

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε επίσης πως  η είσοδος της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί «στρατηγικό εταίρο και πολύτιμη γείτονα», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική μια συμφωνία προκειμένου οι δύο χώρες να συνεργαστούν και να προβούν στην επίλυση ζητημάτων «με εποικοδομητικό τρόπο προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Τόνισε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι ενδιαφέρει την Αθήνα μια θετική ατζέντα.

 

Διαφήμιση