Αρχική COVID-19 Πώς θα λειτουργεί ο “χάρτης υγειονομικής ασφάλειας Covid-19 “

Πώς θα λειτουργεί ο “χάρτης υγειονομικής ασφάλειας Covid-19 “

0
Covid 19
Διαφήμιση

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να αναρτηθεί ο “Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας Covid-19” καθώς και η εφαρμογή που τον συνοδεύει, στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Πως θα λειτουργεί

Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει την περιφερειακή ενότητα όπου διαμένει ή τον ταχυδρομικό κώδικα της διεύθυνσής του.

Αμέσως του εμφανίζει επάνω στο χάρτη το επίπεδο του επιδημιολογικού μεγέθους (1 = χαμηλό, 2 = μέτριο, 3 = υψηλό ή 4 = πολύ υψηλό).

Τι σημαίνει το επίπεδο κινδύνου για κάθε περιοχή

“Ο καθορισμός του επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας, παραδείγματος χάριν. Τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους”.

Τα τέσσερα επίπεδα και η αντιστοιχία σε μέτρα

  • Στο χαμηλό επίπεδο ή επίπεδο επιτήρησης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την εστίαση.
    Για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς χώρους ορίζεται πληρότητα έως 65% με μέγιστο αριθμό 500 καθημένων εάν πρόκειται για χώρους άνω των 300 ατόμων. Με μέγιστο αριθμό 200 ατόμων εάν πρόκειται για χώρους με χωρητικότητα έως 300 άτομα.
  • Στο δεύτερο επίπεδο της επιτήρησης, μπαίνουν περιορισμοί στα κέντρα διασκέδασης ώστε να λειτουργούν έως τις 12.
    Οι παραστάσεις και οι κινηματογραφικές προβολές σε κλειστούς χώρους πέφτουν σε πληρότητα στο 50%.
    Και προστίθενται και άλλοι περιορισμοί, όπως σε λαϊκές αγορές και λιανεμπόριο, καθώς και υποχρεωτική τηλεργασία στο 20%.
  • Στο επίπεδο τρία “αυξημένης επιτήρησης” η πληρότητα για συναυλίες, θέατρα και κινηματογραφικές προβολές σε κλειστούς χώρους ορίζεται στο 30%.
    Για κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων δεξιώσεων προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας τους.
    Για την εστίαση σε αυτό το επίπεδο κινδύνου και σύμφωνα με όσα είχαν αναρτηθεί μέχρι χθες στο covid19.gov.gr, το όριο στα τραπέζια είναι τέσσερα άτομα και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12 το βράδυ και από τις 5 το πρωί, όπως ισχύει και σήμερα.
  • Στο τελευταίο επίπεδο του “αυξημένου κινδύνου” οι απαγορεύσεις είναι περισσότερες.
    Όπως, αναστολή συναθροίσεων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών, λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
    Όσον αφορά στα σχολεία σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται ενδεχόμενη εκ περιτροπής λειτουργία σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
    Η αναστολή λειτουργίας προβλέπεται και για την εστίαση, με δυνατότητα μόνο take away.

Η χρήση μάσκας

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας προβλέπεται η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους και τους ανοιχτούς με συγχρωτισμό για όλα τα επίπεδα, πλην του τέταρτου. Αυτό προβλέπει καθολική χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

 

Διαφήμιση