Αρχική Μεταφορές Ποιες είναι οι πιο φιλικές πόλεις για πεζούς – Σε ποια θέση...

Ποιες είναι οι πιο φιλικές πόλεις για πεζούς – Σε ποια θέση είναι η Αθήνα

0
πόλεις πεζόδρομος
Διαφήμιση

Είναι οι παγκόσμιες πόλεις που θεωρούνται πιο φιλικές για τους πεζούς. Για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή άλλα μέσα που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τις πόλεις αποκαλύπτει έρευνα από το Ινστιτούτο Πολιτικής Μεταφορών και Ανάπτυξης (ITDP).

Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μπογκοτά και το Χονγκ Κονγκ είναι οι πόλεις που θεωρούνται πιο φιλικές για μετακίνηση με τα πόδια.

Λονδίνο και Παρίσι είναι οι δύο ευρωπαϊκές πόλεις που βρέθηκαν στην κορυφή. Και ξεπέρασαν σχεδόν 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο, λόγω της εγγύτητας των πολιτών σε χώρους χωρίς αυτοκίνητα, σχολεία και υγειονομική περίθαλψη και τη συνολική βραχυπρόθεσμη διαδρομή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο ήταν ζωτικής σημασίας για:

  • Τη βελτίωση της υγείας.
  • Τη μείωση των εκπομπών αερίων.
  • Τη δημιουργία ισχυρότερων τοπικών κοινοτήτων και οικονομιών.

Παρ’ όλα αυτά, πολύ λίγες πόλεις συνολικά δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς. Στην έκθεση οι πόλεις των ΗΠΑ κατατάσσονται ιδιαίτερα χαμηλά ως προς την πεζοπορία λόγω της αστικής επέκτασης.

πόλεις πεζόδρομος

Πόλεις που οι άνθρωποι ζουν δίπλα σε πάρκα

Το πρώτο μέτρο αξιολόγησε το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε απόσταση 100 μέτρων από μέρη χωρίς αυτοκίνητα, όπως πάρκα, πεζόδρομοι και πλατείες.

Που σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά ενισχύουν την υγεία, ενισχύουν τις συνδέσεις της κοινότητας και αυξάνουν την ασφάλεια των πεζών.

Το Χονγκ Κονγκ κατέκτησε την πρώτη θέση με 85% των κατοίκων εντός 100 μέτρων.
Με τη Μόσχα, το Παρίσι και το Λονδίνο να καλύπτουν τις πρώτες πέντε θέσεις.

Πόλεις που οι άνθρωποι ζουν κοντά σε υποδομές

Το δεύτερο μέτρο εξέτασε το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν εντός ενός χιλιομέτρου από υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
Στο Παρίσι, το 85% των ανθρώπων ζούσαν σε αυτήν την απόσταση.

Το μέσο μέγεθος των πόλεων

Το τρίτο μέτρο ήταν το μέσο μέγεθος των πόλεων. Καθώς τα μικρότερα οικοδομικά τετράγωνα διευκολύνουν τους ανθρώπους να περπατούν απευθείας στους προορισμούς τους χωρίς παρακάμψεις γύρω από μεγάλα κτίρια.

Εδώ, το Χαρτούμ στο Σουδάν σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία, ακολουθούμενο από την Μπογκοτά, τη Λίμα, το Καράτσι στο Πακιστάν και το Τόκιο στην Ιαπωνία.

πόλεις πάρκο

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέρη όπου το περπάτημα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο έχουν:

  • Χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Λιγότερη παχυσαρκία.
  • Περισσότερο χρόνο παιχνιδιού για παιδιά.
  • Λιγότερους θανάτους στους δρόμους.
  • Τοπικές επιχειρήσεις με καλύτερη απόδοση.
  • Μειωμένη ανισότητα.

Όπως αναφέρεται σχεδόν 230.000 πεζοί σε όλο τον κόσμο αναμένεται να σκοτωθούν σε τροχαία δυστυχήματα φέτος.

Μεταξύ των πόλεων που σημειώνουν υψηλή εγγύτητα σε χώρους χωρίς αυτοκίνητα είναι το Βερολίνο και η Βαρκελώνη στην Ευρώπη, η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ενώ η Ουάσιγκτον κατατάσσεται 25η στον κόσμο.

Για την εγγύτητα με την υγειονομική περίθαλψη και τα σχολεία, το Κατμαντού στο Νεπάλ και η Αθήνα στην Ελλάδα είναι και οι δύο πόλεις με υψηλά σκορ.

Οι πεζοί και η Αθήνα

Τι γράφει η έκθεση για την Αθήνα, για μέρη χωρίς αυτοκίνητα: Το 54% των κατοίκων ζει σε απόσταση 100 μέτρων από έναν δρόμο, πάρκο ή πλατεία που δεν διαθέτει μηχανοκίνητα οχήματα.

Ένας δημόσιος χώρος χωρίς αυτοκίνητα δημιουργεί μια πιο φιλική γειτονιά για άτομα που περπατούν με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Αυτός ο δείκτης μετρά τα άτομα που ζουν σε απόσταση 100 μέτρων από ένα μέρος χωρίς αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων πάρκων, πεζοδρόμων και πλατειών.

Διαφήμιση