Αρχική COVID-19 Ποια είναι τα αποτελέσματα δοκιμών lopinavir-ritonavir σε ασθενείς Covid-19

Ποια είναι τα αποτελέσματα δοκιμών lopinavir-ritonavir σε ασθενείς Covid-19

0
covid 19
Διαφήμιση

Ο συνδυασμός των αντι-ιικών φαρμάκων lopinavir-ritonavir δεν συνιστά αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19.
Αυτό έδειξε η βρετανική τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική μελέτη RECOVERY.

Το συμπέρασμα δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Λάντρεϊ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το εν λόγω φαρμακευτικό σχήμα δεν μειώνει τους θανάτους, τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ή τον κίνδυνο διασωλήνωσης των ασθενών, λένε οι επιστήμονες.
Ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει εγκριθεί για θεραπεία του HIV/AIDS και δοκιμάστηκε σε ασθενείς με Covid-19, εισηγμένους σε νοσοκομείο.

“Η θεραπεία του COVID-19 με το συνδυασμό φαρμάκων lopinavir-ritonavir έχει προταθεί σε πολλές χώρες, λέει ο Μάρτιν Λάντρεϊ.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19″.

Στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης RECOVERY, 1.616 ασθενείς πήραν Lopinavir και Ritonavir, ενώ άλλοι 3.424 έκαναν τη συνήθη θεραπεία για Covid-19.

  • Το 23% των ασθενών της πρώτης ομάδας και το 22% της δεύτερης πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες.
  • Το 69% της πρώτης ομάδας χρειάστηκε νοσηλεία 28 ημερών έναντι 70% της δεύτερης ομάδας.
  • Σε διασωλήνωση μπήκε το 10% της πρώτης ομάδας έναντι 9% της δεύτερης.

Τα αρνητικά προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης RECOVERY είχαν γίνει γνωστά από το τέλος του Ιουνίου.

Και είχαν οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να σταματήσει τη δοκιμή του συγκεκριμένου φαρμακευτικού συνδυασμού στο πλαίσιο της δικής του κλινικής δοκιμής SOLIDARITY. Καθώς εξίσου απογοητευτικά ήταν και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τελευταίας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here