Αρχική Περιβάλλον Η οικολογική ενέργεια γίνεται θέμα δημόσιας ασφάλειας στη Γερμανία

Η οικολογική ενέργεια γίνεται θέμα δημόσιας ασφάλειας στη Γερμανία

0
ανεμογεννήτριες
Εικόνα: UNSPLASH/Mario Caruso
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να κάνει την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζήτημα εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με την WELT AM SONNTAG και επεξεργάζεται έναν αντίστοιχο νόμο. Η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική και ειδικά στη διαμάχη για τις ανεμογεννήτριες.

“Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετεί τη δημόσια ασφάλεια”, αναφέρει το σχέδιο του νέου ανανεώσιμου ενεργειακού νόμου.

Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει πολύ μεγάλη σημασία. “Ήταν σημείο καμπής για την ενεργειακή πολιτική“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκέρνοτ Ένγκελ, ειδικός στον τομέα της ενέργειας στο δικηγορικό γραφείο Luther, στο Die Welt AM SONNTAG.

Η αναφορά στη “δημόσια ασφάλεια” είναι πιθανό να ξεχωρίζει από άλλα συμφέροντα στη διαμάχη για την κατασκευή ανεμογεννητριών.

Στις δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με την επέκταση της βιοενέργειας, της αιολικής ενέργειας και της ηλιακής ενέργειας, η αναφορά στη «δημόσια ασφάλεια» θα μπορούσε να περιορίσει τις διακριτικές αποφάσεις των δικαστών, σύμφωνα με την Die Welt am SONNTAG. Το νέο πρότυπο απειλεί να γίνει η βάση εκτεταμένης κρατικής παρέμβασης.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο νέος κρατικός νόμος για την οικολογική ενέργεια αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εφαρμογής στα κτίρια. “Ο κανονισμός θεσπίζει υπερισχύον δημόσιο συμφέρον για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και ένα δημόσιο συμφέρον για την ασφάλεια“, δήλωσε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας όταν ρωτήθηκε. Ο ορισμός είναι σημαντικός για τη διακριτική ευχέρεια και την εξισορρόπηση των αποφάσεων των δημόσιων αρχών και θεσμών.

Πηγή: welt.de

Διαφήμιση