Αρχική Ειδήσεις Οι προκλήσεις της Τουρκίας, στο τραπέζι των 27 ηγετών – Θετικό το...

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, στο τραπέζι των 27 ηγετών – Θετικό το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Αθήνα

0
Βρυξέλλες
Διαφήμιση

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε πριν από λίγο. Και το ενδιαφέρον στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στο “τραπέζι” των 27 θα συζητηθούν τα νέα δεδομένα, από τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε. να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, όσον αφορά τις κυρώσεις.
Με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το ευρωπαϊκό “μαστίγιο” των κυρώσεων δε θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Θεωρώ βέβαιο ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας (της ΕΕ) υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Τουρκία δεν προβλέπονταν να συζητηθεί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εξετάστηκε διεξοδικά στην προηγούμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών (1-2 Οκτωβρίου).
Οι οποίοι είχαν υιοθετήσει τη λεγόμενη διπλή προσέγγιση, περιμένοντας δείγματα γραφής από την Άγκυρα μέχρι το επόμενο ραντεβού τον Δεκέμβριο. Τότε θα καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ωστόσο, η νέα έξοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο σε συνδυασμό με την αρνητική στάση της Τουρκίας στην κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλάζει τον προγραμματισμό.

Μετά από αίτημα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών, το θέμα εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνόδου για συζήτηση.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά».
Όπως υπογράμμισε «την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες για την Τουρκία».

Θετικό το κλίμα στις Βρυξέλλες, για την Ελλάδα λέει ο Σ. Πέτσας

«Το κλίμα το οποίο υπάρχει είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε εκπομπή της ΕΡΤ, αναφερόμενος στο εν εξελίξει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ακόμη και ορισμένες χώρες, οι οποίες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Επομένως, έχουμε ένα κλίμα, το οποίο δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι κάθε αντιπροσωπεία πάντα μπορεί να επικοινωνεί με τους συνεργάτες της. Απαντώντας σε ερώτημα για τις φήμες ότι στη Σύνοδο Κορυφής οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγία να αφήσουν εκτός αιθούσης κινητά και τάμπλετ.
«Τα ζητήματα ασφαλείας είναι θέματα που αλλάζουν κάθε φορά και δεν θα ήθελα να δώσω μεγαλύτερη έκταση», συμπλήρωσε.

Διαφήμιση