Αρχική Ζώα Κίτρινα “τρελά” μυρμήγκια απειλούν την Αυστραλία

Κίτρινα “τρελά” μυρμήγκια απειλούν την Αυστραλία

0
Κίτρινα Τρελά μυρμήγκια
Κίτρινα Τρελά Μυρμήγκια σε απόσταση 5 χλμ από το Εθνικό Πάρκο του Κουίνσλαντ Photograph: Peter Yeeles/Alamy
Διαφήμιση

Ένα από τα πιο επίμονα και επεκτατικά έντομα απειλεί τώρα το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και μόνη λύση πλέον θα είναι η άμεση παρέμβαση της πολιτείας. Ο λόγος για τα “Κίτρινα τρελά μυρμήγκια“, που απειλούν την υγρή τροπική περιοχή των προστατευόμενων πάρκων στο Κουίνσλαντ και η οποία εντάσσεται στη λίστα με τα προστατευόμενα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιού τείνει να δημιουργεί τεράστιες αποικίες και με παράλληλα έκκριση μυρμηκικού οξέος αποτελεί μεγάλη απειλή για τα υπόλοιπα είδη που εκτοπίζει.

Αυτή τη στιγμή, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή Cairns που αποτελεί εξίσου μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Σπάνια ενδημικά είδη σε κίνδυνο

Girringun National Park
Εθνικό Πάρκο Girringun στο Queensland. queensland.com

Στα εν λόγω προστατευόμενα Εθνικά Πάρκα, φιλοξενούνται ορισμένα είδη όπως βάτραχοι, σαύρες και σαλιγκάρια, που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη Γη και τώρα νέα υπερμεγέθης αποικία Κίτρινων Τρελών μυρμηγκιών βρίσκεται στο Alligator Creek σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τον μοναδικό βιότοπο. Ενώ, μια από τις αποικίες απειλεί τον το γκέκο Gulbaru, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξαφανιστεί οριστικά.

Μάλιστα ο οργανισμός διαφύλαξης απηύθυνε έκκληση χρηματοδότησης κοινού προγράμματος διαχείρισης ή εξόντωσης του παρασιτικού είδους, μέσω επιστολών κατά το μήνα που πέρασε προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Σούσαν Λέι, αλλά και τον υπουργό Γεωργίας του Κουίνσλαντ, Μαρκ Φούρνερ.

Ακόμα και τα κατοικίδια ζώα μπορούν να τυφλωθούν από μία επίθεση

Αυτό το είδος μυρμηγκιού δεν είναι καθόλου ασήμαντο και αμελητέο. Απεναντίας παραφυλάει άλλα μικρά έντομα ή σαύρες για να τραφεί και είναι εξίσου επικίνδυνο και για μικρά πουλιά αλλά και για τα κατοικίδια ζώα, τα οποία μπορούν να τυφλωθούν έπειτα από μια επίθεση. 

Κάνουν την έφοδό τους σε καλλιέργειες και κήπους και μπορούν πολύ εύκολα να εξαπλώνονται ακόμα και με την απόρριψη σκουπιδιών από τις αυλές. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται ακόμα ταχύτερα.

Προβλήματα χρηματοδότησης

Φαίνεται πως δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσό που απαιτείται για την εξόντωση του παρασιτικού μυρμηγκιού, αφού απαιτούνται περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια για τη δεκαετία.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, Άντριου Κοξ, αναφέρει την κατάσταση ως επείγουσα, ενώ υπογραμμίζει τη σπανιότητα ορισμένων ειδών.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Διαφήμιση