Αρχική Περιβάλλον Η Ιαπωνία πλήρως ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050

Η Ιαπωνία πλήρως ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050

0
διοξείδιο του άνθρακα
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε τη δέσμευση πως η χώρα θα είναι πλήρως ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050.

Η Ιαπωνία αυτή τη στιγμή έχει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό εκπομπών άνθρακα στον κόσμο. Και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα για ενέργεια.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace έχουν επικρίνει την Ιαπωνία στο παρελθόν για αργή δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Σάμιουελ Άνσλει, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Japan χαιρέτισε τη νέα πολιτική. Αλλά πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό αυτή να περιλαμβάνει «συγκεκριμένες δράσεις».

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Επισημαίνοντας τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του συμβάντος στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα Νταίτσι πριν από 10 χρόνια.

«Σε ένα πραγματικά ασφαλές και βιώσιμο μέλλον, δεν υπάρχει χώρος για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας», υπογράμμισε.

Στην πρώτη ομιλία στο ιαπωνικό κοινοβούλιο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η απάντηση στην αλλαγή του κλίματος δεν αποτελεί πλέον περιορισμό για την οικονομική ανάπτυξη».

Δεν πρόσθεσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η χώρα σχεδίαζε να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα.

Αλλά είπε ότι θα περιλαμβάνει πιέσεις για περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και με προτεραιότητα την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας.

«Δηλώνω ότι θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς άνθρακα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την απόφαση της Ιαπωνίας, χαιρέτισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσθέτοντας ότι «ο κόσμος είναι μαζί για το κλίμα».

Διαφήμιση