Αρχική Διάστημα ESA: Σπάνια φωτογραφία τριπλού κρατήρα στον Άρη

ESA: Σπάνια φωτογραφία τριπλού κρατήρα στον Άρη

0
Perspective view of triple martian crater article
Σπάνια φωτό τριπλού κρατήρα στον Άρη : European Space Agency
Διαφήμιση

Σπάνια φωτογραφία, όχι ενός, αλλά τριών αλληλο-επικαλυπτόμενων αρχαίων κρατήρων από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, έφερε στο φως η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) που προξένησε εντυπώσεις, αλλά και ερωτηματικά.

Στην επιφάνεια του “κόκκινου πλανήτη” βρίσκονται πολλοί κρατήρες, που έχουν δημιουργηθεί από προγενέστερες πτώσεις αστρικών αντικειμένων, δηλαδή αστεροειδών και κομητών.

Αυτή τη φορά το σκάφος της ESA, Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη τα τελευταία 3 χρόνια, αποθανάτισε τη σπάνια γεωμορφολογία.

Δύο τα πιθανότερα σενάρια δημιουργίας

Οι 3 κρατήρες επικαλύπτουν ο ένας τον άλλο και οι επιστήμονες αναρωτώνται πως μπορεί να προέκυψε αυτό. Και με τους δύο επικρατέστερους τρόπους δημιουργίας του πάντως, η σπανιότητά του φαινομένου είναι χαρακτηριστική.

Ο ένας τρόπος σχηματισμού της “τριπλέτας” κρατήρων, είναι καθώς κάποιο από τα προαναφερθέντα αστρικά αντικείμενα έπεφτε στην επιφάνεια του Άρη, να διαιρέθηκε σε 3 κομμάτια τα οποία έπεσαν στο σημείο διαδοχικά σχηματίζοντας αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία.

Ο άλλος πιθανός τρόπος που μπορεί να σχηματίστηκε είναι τυχαία, να έπεσαν 3 διαφορετικά αντικείμενα ανά διαστήματα στο ίδιο σημείο με αποτέλεσμα τον ιδιάζοντα σχηματισμό.

Σε περίπτωση πάντως που ισχύει η πρώτη θεωρία, και κόπηκε κάποιο αστρικό αντικείμενο σε τρία κομμάτια, αυτό θα ενίσχυε τη θεωρία των επιστημόνων, ότι στο παρελθόν ο Άρης είχε πολύ πυκνότερη ατμόσφαιρα με υγρότερο και θερμότερο κλίμα -ενδεχομένως και νερό επιφανείας, και συνεπώς ο αστεροειδής που έπεσε αντιμετώπισε μεγαλύτερη τριβή από αυτή, για αυτό και χωρίστηκε στα τρία.

Noachis Terra: Η αρχαία γειτονιά

In context Triple crater east of Le Verrier
Το μικρότερο τετράγωνο περικλείει τον τριπλό κρατήρα, ενώ φαίνονται τα μεγέθη σε σχέση και με τον παρακείμενο Λε Βεριέ Credits: NASA MGS MOLA Science Team

Ο τριπλός κρατήρας, βρίσκεται ανατολικά του πολύ γνωστού κρατήρα Λε Βεριέ, που έχει διάμετρο 140 χιλιομέτρων. Στη προκειμένη περίπτωση, ο μεγαλύτερος εκ των τριών κρατήρων έχει διάμετρο 45 χλμ και ο μικρότερος 28 χλμ.

Το σημείο που βρέθηκε αφορά την περιοχή Noachis Terra, στο Νότιο Ημισφαίριο του “κόκκινου πλανήτη” και είναι κυριολεκτικά αρχαία! Αφού, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σχεδόν 4 δισεκ. έτη στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια ενός αστρικού φαινομένου που αφορούσε τον αδιάκοπο “βομβαρδισμό” του πλανήτη από αστεροειδείς και κομήτες. Συνεπώς, από το πλήθος των περιστατικών, πολλά σημεία διατηρούν τα ίχνη ακόμα και σήμερα.

Διαφήμιση