Αρχική Ελλάδα Ερντογάν: Δύο χωριστά κράτη είναι η λύση στο κυπριακό

Ερντογάν: Δύο χωριστά κράτη είναι η λύση στο κυπριακό

0
Ερσιν Τατάρ - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Turkish Presidency via AP, Pool)
Ερσίν Τατάρ - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Turkish Presidency via AP, Pool)
Διαφήμιση

Μη ρεαλιστική λύση, θεωρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προτεινόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη ίδρυση ομοσπονδιών στην Κύπρο, ως μέρος της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Αντίθετα προτείνει τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, πρόταση την οποία εμφανώς υποστηρίζει ο νεοεκλεγείς ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ και ο οποίος θεωρεί ότι αποτελεί και την “τελευταία ευκαιρία” για συμφωνία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα, πως ήρθε η ώρα να συζητηθεί μια ρεαλιστική πρόταση για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως οι παράμετροι των τρεχόντων διαπραγματεύσεων δεν είναι βιώσιμοι. Ενώ, ανακοίνωσε παράλληλα, την πρόθεσή του να επισκεφτεί τα κατεχόμενα στις 15 Νοέμβρη, προτείνοντας μάλιστα να κάνει “πικ-νικ” στα Βαρώσια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι η προσέγγιση των Ελληνοκυπρίων μπλόκαρε προηγούμενες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας πως η ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες.

Ερντογάν: Χάσιμο χρόνου η έναρξη συνομιλιών με βάση μία Ομοσπονδία

Συγκεκριμένα ανέφερε, “Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό τις τρέχουσες παραμέτρους μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει διαρκέσει περισσότερο από μισό αιώνα… Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση».

Ενώ υποστήριξε ότι «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή». Η βάση της λύσης, «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση».

Ο Ε. Τατάρ δήλωσε επιπρόσθετα ότι μια τουρκική πρόταση για τη διεξαγωγή μιας πενταμερούς άτυπης διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας, ψευδοκράτους, Ελληνοκυπρίων, Ελλάδας και Ηνωμένων Εθνών είναι «η τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία.

«Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρότασή σας για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για τηνελληνοκυπριακή πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να είμαστε πιο ορατοί στο διεθνές πεδίο», δήλωσε ο Τατάρ.

Ερντογάν: Να κάνουμε πικ-νικ στα Βαρώσια

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε να κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια:

«Την 15ή Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί. Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;»

«Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν», κατέληξε.

Ο Ε. Τατάρ ανέφερε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων ως το πρώτο βήμα για να ανοίξουν και άλλα σημεία της πόλης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη της Τουρκίας στη κατασκευή του νέου νοσοκομείου 100 κλινών εν μέσω πανδημίας και την ελπίδα για σύντομα εγκαίνια.

 

Διαφήμιση