Αρχική COVID-19 Έρευνα: Πόση ώρα “ζει” ο κορονοϊός στο δέρμα, στα χέρια και πόση...

Έρευνα: Πόση ώρα “ζει” ο κορονοϊός στο δέρμα, στα χέρια και πόση ο ιός της γρίπης

0
αντισηπτικό
Διαφήμιση

Ο νέος κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να επιβιώσει στο ανθρώπινο δέρμα για εννέα ώρες τουλάχιστον. Πολύ περισσότερο χρόνο από τον ιό της γρίπης.
Αυτό δείχνει μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Και οι δύο ιοί επιβεβαιώνεται ότι αδρανοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά με το πλύσιμο και την απολύμανση των χεριών.

Έρευνα για κορονοϊό σε δέρμα νεκρών

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Κιότο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση, για την επιβίωση του κορωνοϊού στο δέρμα, στο ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases. 

Χρησιμοποίησαν δείγματα δέρματος που έλαβαν από νεκροψίες ανθρώπων που είχαν πεθάνει το πολύ πριν μια μέρα.

Ακόμη και 24 ώρες μετά το θάνατο, σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες, το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα. Πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη βρήκε ότι ο νέος κορονοϊός είναι πολύ πιο ανθεκτικός. Επιβίωσε στο δέρμα για εννέα ώρες, έναντι μόνο 1,8 ωρών του ιού Α της γρίπης.

Όταν οι δύο ιοί αναμίχθηκαν με βλέννα, ώστε να γίνει καλύτερη απομίμηση των συνθηκών όπου βρίσκονται τα ιικά σωματίδια κατά το βήχα ή το φτάρνισμα, τότε ο ιός SARS-CoV-2 επιβίωσε ακόμη περισσότερο. Περίπου 11 ώρες, έναντι μόνο 1,7 ωρών του ιού της γρίπης.

Υπό διερεύνηση, όπως αναφέρει και η νέα μελέτη, συνεχίζει να παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα.
Ποια είναι η ποσότητα των σωματιδίων του κορονοϊού (η λοιμογόνος δόση) που είναι αρκετή για να μεταδοθεί ο ιός σε άλλον άνθρωπο μετά από επαφή του ανθρώπινου δέρματος.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει:

  • Στις χάλκινες επιφάνειες μόνο για τέσσερις ώρες (χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού).
  • Στο χαρτόνι (π.χ. των συσκευασιών) έως 24 ώρες.
  • Στις επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα έως 72 ώρες.

“Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, καθαρίστε τις πρώτα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό και νερό και μετά απολυμάνετε, συμβουλεύει το Harvard Health.

Επιπλέον, πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό μετά τη μεταφορά συσκευασιών. Ή μετά από ταξίδια ή σε άλλα μέρη όπου ενδέχεται να έχετε έρθει σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.”

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here