Αρχική Ελλάδα Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας και οι στόχοι της

Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας και οι στόχοι της

0
armen sarkisian
Αρμέν Σαρκισιάν
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Τον ακραία επιθετικό και  επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας  από την Κεντρική Ασία μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο Πρόεδρος της Αρμενίας κ. Αρμέν Σαρκισιάν στην τηλεημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με θέμα: “Κρίση στον Καύκασο και τα Αίτια του Πολέμου”. Την εκδήλωση  διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη νέα, δεύτερη πολεμική σύγκρουση- από το 1994 – μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αρμέν Σαρκισιάν/ΕΣΗΕΑ

Ο πρόεδρος της Αρμενίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας 19/10/20 μέσω τηλεδιάσκεψης στους Έλληνες διπλωματικούς συντάκτες και απεύθυνε  έκκληση, μέσω της Αθήνας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και την “Ομάδα του Μινσκ” στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία), ζητώντας  να κατανοήσουν με σαφήνεια τη φύση της σύγκρουσης και να σταματήσουν τον πόλεμο. Τόνισε δε ότι ο Αρμενικός λαός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: «αγωνίζεται όχι μόνο για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση που έχουν όλοι οι λαοί, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης».

Πεδία δράσης της τουρκικής πολιτικής 

Ο κ Σαρκισιάν περιέγραψε τη αποσταθεροποιητική πολιτική της Τουρκίας σε περιοχή 360 μοιρών πέριξ των συνόρων της  (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπως τόνισε) σε τέσσερα πεδία δράσης: το ενεργειακό, το δημογραφικό , το θρησκευτικό και βεβαίως το στρατιωτικό. 

Στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόνισε ο αρχηγός του αρμενικού κράτους, δεν πρόκειται μόνο για λόγια ή απλώς για διπλωματική υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν. Είναι η απόλυτη υποστήριξη με όλα τα μέσα.

“Μόνον ένας τυφλός θα μπορούσε να αγνοήσει την τουρκική εμπλοκή στη σύγκρουση. Η στρατιωτική ένδυση και ο εξοπλισμός των Αζέρων είναι τουρκικά, Τούρκοι εκπαιδευτές και στρατιώτες βρίσκονται επί του πεδίου, τουρκικά F-16 σταθμεύουν σε αζερικό έδαφος, ενώ γίνεται χρήση τουρκικών drones”, τόνισε ο κ. Σαρκισιάν.

Οι στόχοι και εργαλεία

Αρμένιος στρατιώτης REUTERS/PRESS OFFICE OF ARMENIAN DEFENSEtratiotis nagkorno karampax
Αρμένιος στρατιώτης REUTERS/PRESS OFFICE OF ARMENIAN DEFENSE

“Τα τελευταία εφτά χρόνια η πολιτική της Τουρκίας έχει οξυνθεί. Τι θέλει η Τουρκία στη Συρία, τη Λιβύη, γιατί αντιπαρατίθεται με την Αίγυπτο και την Ελλάδα; Τι θέλει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;” αναρωτήθηκε. Το ένα μήνυμα είναι προς το Αζερμπαϊντζάν: «Εσείς δεν είστε ικανοί… αφήστε το σε μας με μία εμπειρία εθνοκάθαρσης 105 χρόνων» είπε χαρακτηριστικά ο Αρμένιος Πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία αρνείται ακόμη, απαιτώντας αποδείξεις να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και όχι μόνον .

Πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας “να δεσπόζει στο ενεργειακό σκηνικό ελέγχοντας τις  ενεργειακές ροές  από την Κασπία στην Ευρώπη. Επιδίωξή της είναι ακόμη και το ρωσικό φυσικό αέριο να περνάει μέσα από την Τουρκία προς την Ευρώπη” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

“Το προσφυγικό είναι ακόμη ένα όπλο του Ερντογάν, προκειμένου να μπορεί να ασκεί πίεση στην Ευρώπη, επισείοντας δημογραφικούς κινδύνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ευθύνες για την υποδαύλιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που δημιούργησε ένα  οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα”.

“Σε μια περίοδο ισλαμοφοβίας λόγω των ακραίων τζιχαντιστικών ιδεών, η Τουρκία καλύπτει τέτοιες δυνάμεις και μάλιστα γίνεται το πρώτο κράτος που μεταφέρει επισήμως τζιχαντιστές είτε από τη Συρία είτε από το Πακιστάν σε πεδίο σύγκρουσης, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», σημείωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

ΝΑΤΟ – Ρωσοτουρκικές σχέσεις 

Και όλο αυτό γίνεται με Νατοικό εξοπλισμό, επεσήμανε ο κ. Σαρκισιάν διερωτώμενος με νόημα:  “είναι απορίας άξιον πώς το ΝΑΤΟ επιτρέπει σε μία χώρα – μέλος του να εμπλέκεται στρατιωτικά στον Καύκασο,  σε μια εκδήλωση ξεκάθαρου στρατιωτικού επεκτατισμού “.

“Όλα τα παραπάνω αλλά και η ανάλογη πολιτική της στην Μεσόγειο διεξάγονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει για τον εαυτό της μια προνομιακή θέση ως ρυθμιστικός παράγοντας της κατάστασης στην περιοχή”, υπογράμμισε ο κ. Σαρκισιάν.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Αρμενίας δήλωσε: “Δεν επιθυμώ να αναλύσω τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, βλέπετε όμως πόσα σκαμπανεβάσματα έχουν. Εκτιμώ  ότι ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία. Ακόμη και η Gazprom μειώνει το αέριο που διαθέτει στην Τουρκία. 

Τώρα βλέπουμε την προσέγγιση Τουρκίας – Ουκρανίας. Αναρωτιέμαι εάν οι ουκρανικές μηχανές των drones θα χρησιμοποιηθούν και αλλού εκτός από το Ναγκόρνο Καραμπάχ”, κατέληξε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Κιέβου στη σύγκρουση στον Καύκασο.

Δημοκρατία του Αρτσάχ

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναγνώρισης εκ μέρους της Αρμενίας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ. της εθνικά αρμενικής ντε φάκτο ανεξάρτητης οντότητας στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ), ο κ. Σαρκισιάν δήλωσε ότι η Αρμενία δεν το έχει πράξει ακόμη και δεν το έπραττε εδώ και δεκαετίες προς όφελος της εκεχειρίας και της διαπραγμάτευσης με το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο προειδοποίησε ότι, εάν το Μπακού δεν αποφασίσει να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και δεν διακόψει τη στρατιωτική του δράση, τότε η Αρμενία “θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναγνώριση” του Αρτσάχ και να ζητήσει από όλους τους φίλους της διεθνώς “να πράξουν το ίδιο”.

Η αρμενική διασπορά 

Ο Αρμένιος Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε όλους τους αρμένιους ανά την υφήλιο.” Η αρμενική διασπορά έχει κινητοποιηθεί από την Καλιφόρνια μέχρι την Ελλάδα. Προφανώς ενδιαφέρονται και για την πατρίδα τους με τη στενή έννοια, ωστόσο η επέμβαση της Τουρκίας, ακόμη και για 16χρονα παιδιά, φέρνει στο μυαλό εικόνες από τη Γενοκτονία των Αρμενίων”, σημείωσε. 
“Αντί οι λαοί μας να πολεμούν τον κορονοϊό, έχουμε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου”, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όμως μόνον οι Αρμένιοι, αλλά και οι Έλληνες οι οποίοι υπέστησαν ιστορικά γενοκτονία στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας αναφέρθηκε, τέλος, στην κοινή ιστορία και πορεία Ελλήνων και Αρμενίων ενώ χαρακτήρισε “πολύ γόνιμες” τις συζητήσεις που είχε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών το Ερεβάν.Και χιαρέτισε το αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία που λειτουργεί ως «καουμπόϋ» στην περιοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και  ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνο-αρμενικής Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποιος τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Σαρκισιάν, ότι “σε καιρούς δύσκολους και για τις δύο χώρες μας, έχοντας απέναντι μας την τουρκική προκλητικότητα, η Αρμενία αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας στον Καύκασο, σε αντίθεση με όσα βλέπουμε στο Αζερμπαϊτζάν”.Και ευχήθηκε  ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου.

Διαφήμιση