Αρχική Τουρισμός Χ. Θεοχάρης: Πετύχαμε την ασφάλεια των τουριστών

Χ. Θεοχάρης: Πετύχαμε την ασφάλεια των τουριστών

0
Χάρης Θεοχάρης
Χάρης Θεοχάρης Φωτό: athensvoice.gr
Διαφήμιση

Η τουριστική αγορά έδωσε φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό. Δεν θα μπορούσε φυσικά να γίνει διαφορετικά μιας και τόσο το υπουργείο Τουρισμού όσο και οι αρμόδιες αρχές κάνανε το καλύτερο δυνατό για να βρουν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγεία και της τουριστικής περιόδου που έπρεπε να δουλέψει. “Ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αντιμετώπισε μία πρωτόγνωρη κατάσταση φέτος,” τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης ωστόσο η χώρα μας ανταποκρίθηκε επάξια.

«Ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αντιμετώπισε μία πρωτόγνωρη κατάσταση φέτος, η οποία, λόγω του ειδικού βάρους που έχει για την ελληνική οικονομία και το εθνικό ΑΕΠ, ήταν εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε στο συνέδριο του «The Economist» ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Ο πρώτος στόχος

«Το βασικό ζητούμενο ήταν να ανοίξουμε τα σύνορά μας – πράγμα περίπλοκο – ώστε να μειώσουμε τις οικονομικές συνέπειες, προσπαθώντας παράλληλα ώστε η τουριστική εμπειρία να μη μετατραπεί σε υγειονομικό εφιάλτη για τους επισκέπτες», ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τους φορείς και τις υπηρεσίες, τον ιδιωτικό τομέα, τους ειδικούς και τους γιατρούς, που δούλεψαν σκληρά για να καταστεί εφικτό αυτό μέσα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η ασφάλεια των τουριστών επιτεύχθηκε, όχι μόνο με τη σκληρή δουλειά χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και με καινοτόμες μεθόδους, όπως το πρωτοποριακό σύστημα τεχνικής νοημοσύνης το QR Code με τον αλγόριθμο PLF, που σε συνδυασμό με τη συλλογή στοιχείων, αύξησε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων μας στα σύνορα. Είναι 93% ισχυρότερη από τα τυχαία τεστ», εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.

Ο δεύτερος στόχος

«Ο δεύτερος στόχος ήταν να εξασφαλίσουμε», επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού, «τη θετική εμπειρία όσων ταξιδιωτών μας επισκέφτηκαν και να διασφαλίσουμε πως όλοι οι τουρίστες θα επέστρεφαν ασφαλείς πίσω στις χώρες τους. Και το πετύχαμε, διότι δεν είχαμε κανέναν τουρίστα σε νοσοκομείο. Γι’ αυτό και η τουριστική αγορά έδωσε φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την επέλεξε ως έναν ασφαλή προορισμό, κάτι που είμαστε σίγουροι θα συμβεί και του χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στο άνοιγμα της οικονομίας μας και στη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας. «Με δουλειά και τα κατάλληλα εργαλεία δεν χάσαμε σε καμιά περίπτωση τον έλεγχο και κάθε δύο ημέρες συζητάμε με τους ειδικούς αν πρέπει να ανανεώσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Μπορεί η χώρα μας να πήγε εξαιρετικά καλά σε όλους τους δείκτες όμως για να επέλθει η ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια είναι βασικό ζητούμενο να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο Υπουργός Τουρισμού, αναλύοντας μάλιστα και τα πέντε (5) πεδία για κοινούς κανόνες:

  • Τα στοιχεία (Data), πώς τα συλλέγουμε και πώς τα συγκρίνουμε.
  • Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία θα καταλήγουν οι χώρες σε αποφάσεις.
  • Το σύστημα οδικής κυκλοφορίας (πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί) που θα μας δείξει πώς να ταξινομούμε σωστά τις περιπτώσεις ανάλογα με τα κριτήρια είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο.
  • Οι σημαντικές αποφάσεις. Δηλαδή τι είδους καραντίνες, CPR Τεστ ή συστάσεις θα έχουμε βασιζόμενοι στο χρώμα (πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί) της κάθε χώρας.
  • Και τέλος η έγκαιρη προειδοποίηση και πληροφόρηση μεταξύ των χωρών, ώστε να αποφευχθούν καθυστερημένες συζητήσεις και αποφάσεις.

Κλείνοντας των κύκλο των ερωτήσεων ο κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα των εμβολίων, λέγοντας ότι «πιθανότατα και του χρόνου δεν θα υπάρχουν εμβόλια για όλους και σε αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε». Με βάση όλα αυτά πρότεινε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να καταλήξουν οι χώρες σε κοινούς κανόνες χωρίς οριζόντιους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

«Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα γρήγορα και φθηνά τεστ αντισωμάτων μπορούμε»  – όπως είπε – «να πλησιάσουμε όσο γίνεται στην πρότερη κανονικότητα και να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

«Συγκεκριμένα η Ελλάδα», κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού, «όχι μόνο είναι ένα βήμα μπροστά από άλλες χώρες, αλλά η οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας κάνει να επιτύχουμε τους στόχους μας μακροπρόθεσμα».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCOSMOTE TV: Μειωμένοι από σήμερα οι λογαριασμοί των συνδρομητών της
Επόμενο άρθροΝύχτα θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής για τα ελληνοτουρκικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ