Αρχική Περιβάλλον BARBARA: Πως μετατρέπονται τα υποπροϊόντα τροφίμων σε χρήσιμες πρώτες ύλες (βίντεο)

BARBARA: Πως μετατρέπονται τα υποπροϊόντα τροφίμων σε χρήσιμες πρώτες ύλες (βίντεο)

0
barbara
Διαφήμιση

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περίπου 110 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων ζωικής και φυτικής ύλης.
Μερικά από αυτά τα απόβλητα, όπως το κέλυφος από τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ήδη ως βιοκαύσιμα.

Αλλά θα μπορούσαν αυτά τα κελύφη να χρησιμοποιηθούν επίσης για την παραγωγή καινοτομιών στον κλάδο των κατασκευών ή των αυτοκινήτων.

Αυτός είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Έργου BARBARA. Που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων υλικών από αυτά τα απόβλητα. Τα οποία, μέσω της εκτύπωσης 3D, μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών χρήσεων.

Τα απόβλητα τροφίμων και τα γεωργικά υποπροϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό χρωστικών ουσιών, αρωμάτων ή ενισχυτικών παραγόντων.
Στη συνέχεια θα ενσωματωθούν σε βιολογικά πλαστικά, που προέρχονται από τις βιομηχανίες επεξεργασίας καλαμποκιού.

Αυτά τα νέα υλικά μετατρέπονται σε πρωτότυπα με πολλές διαφορετικές χρήσεις σε απαιτητικούς τομείς. Όπως οι κατασκευές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Αλικάντε που συμμετέχει στο έργο BARBARA, τα κελύφη αμυγδάλου μαζί με άλλα υποπροϊόντα αποβλήτων από την παραγωγή μπρόκολου, λεμονιού και ροδιού υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Για την εξαγωγή φυσικών υλικών που έχουν υψηλές δυνατότητες περαιτέρω χρήσης σε βιομηχανικές διαδικασίες.

Τα μικροκύματα, τα χημικά προϊόντα και τα νανο-κλειστικά βοηθούν στη μεγιστοποίηση του δυναμικού κάθε ουσίας.

  • Τα λεμόνια δίνουν ένα κίτρινο χρώμα και επίσης μερικά αιθέρια έλαια. Μπορούν να δώσουν και ένα άρωμα καθώς χρήσιμες αντιβακτηριακές ιδιότητες στο τελικό προϊόν που θέλουμε να αναπτύξουμε.
  • Το ρόδι παρέχει επίσης αντιβακτηριακά στοιχεία και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Από κόκκινο έως μπλε, ανάλογα με τη χημική διαδικασία που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο.
  • Το μπρόκολο δίνει ένα φυσικό πράσινο χρώμα που είναι αρκετά εντυπωσιακό.
  • Τα κελύφη αμυγδάλου, όταν αλεσθούν και αναμιχθούν με βιοπλαστικά, μπορούν να δώσουν μια υφή και μια όψη παρόμοια με αυτή του ξύλου.

Αυτοκίνητο

Τα πρωτότυπα επίδειξης των λαβών των θυρών και του ταμπλό ταμπλό για αυτοκίνητα με συγκεκριμένα χρώματα, αρώματα, επιφανειακά εφέ και αντιμικροβιακές δυνατότητες θα εκτυπωθούν 3D σε συνεργασία με το Centro Ricerche Fiat.

Κτίριο

Τα καλούπια για μεταφορά ρητίνης, τα πρωτότυπα αρμών και ζευκτόντων θα αναπτυχθούν ώστε να ανταποκρίνονται στις αυστηρές θερμικές και μηχανικές απαιτήσεις των τεμαχίων που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα από την ACCIONA Infrastructures.

Διαφήμιση