Αρχική COVID-19 Αύξηση 290% στη συγκέντρωση Covid-19 στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Αύξηση 290% στη συγκέντρωση Covid-19 στα λύματα της Θεσσαλονίκης

0
Θεσσαλονίκη
Διαφήμιση

“Καμπανάκι” από την δραματική αύξηση Covid-19 κατά 290% στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν αναλύσεις από την διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ.
Που παρακολουθούν την εξέλιξη του ιικού φορτίου του Covid-19 με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας υπάρχει μία σταδιακά επιδεινούμενη εικόνα των κρουσμάτων στην πόλη. Αν και η συγκέντρωση του ιού καταγραφόταν τότε λίγο πάνω από το όριο ανίχνευσης.

«Δυναμική η κατάσταση, απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους», δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ

«Η αύξηση αυτή συμφωνεί ποιοτικά και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα αυτών των ημερών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου

Επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στο χρόνο, επισημαίνεται η μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλους.

Με κύριο μέλημα την εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης. Με έμφαση την αποφυγή του συγχρωτισμού. Ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην εκτιναχθεί η διασπορά του ιού».

Ποια είναι η μεθοδολογία

Η μεθοδολογία αποτίμησης του Covid-19 στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού. Με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Απαντήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αναζητούνται από τους επιδημιολόγους.

βάση και τις ιχνηλατήσεις των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού– σε φαινόμενα υψηλού συγχρωτισμού, αλλαγών στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, γειτνίασης με όμορους νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Αλλά και στην αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Αποχώρησε από την Σύνοδο Κορυφής η Φινλανδή πρωθυπουργός
Επόμενο άρθροΑυτός είναι ο νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα