Αρχική Ελλάδα Η ατζέντα της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Η ατζέντα της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

0
Ελλάδα Κύπρος Αίγυπτος ΑΠΕ ΜΠΕ
Σημαίες Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Εικόνα: amna.gr
Διαφήμιση

Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η 8η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Λευκωσία. Ο συντονισμός των τριών χωρών έχει ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα της τουρκικής προκλητικότητας, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κύπρου, Παναγιώτη Σεντώνα.

Όπως προσέθεσε ο Π. Σεντώνας, «ο συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων σε σειρά ζητημάτων αποκτούν ιδιαίτερη αξία και στέλνουν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ως προς την αποφασιστικότητα των τριών χωρών να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της διενέργειας γεωτρητικών και σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα τεθεί και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις αλλά και στην ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να ανταποκριθεί άμεσα στην εκφρασθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών

Κυρίως ζητήματα συζήτησης θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, τόσο σε υφιστάμενους όσο και σε νέους τομείς συνεργασίας, η ενεργειακή συνεργασία, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού.

Καταλήγοντας, ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση