Αρχική Επιλεγμένα Αίγυπτος: Μεγάλη ανακάλυψη 59 διατηρημένων σαρκοφάγων 2.600 ετών

Αίγυπτος: Μεγάλη ανακάλυψη 59 διατηρημένων σαρκοφάγων 2.600 ετών

0
Egypt Antiquities
Κατά το άνοιγμα μίας εκ των ανακαλυφθέντων σαρκοφάγων (AP Photo/Mahmoud Khaled) /indianexpress.com

Στην Νεκρόπολη της Σακκάρα στην Αίγυπτο βρέθηκαν 59 καλά διατηρημένες σαρκοφάγοι και χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη για το 2020. Ενώ, έχουν ηλικία τουλάχιστον 2.600 ετών.

Την αποκάλυψη της μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης έκανε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφους, που έγιναν μάλιστα μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.

Egypt Antiquities
Οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση (AP Photo/Mahmoud Khaled)

Σημειώνεται ότι όπως ο ίδιος τόνισε, μπορεί και πολλές άλλες σαρκοφάγοι να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος.

Το σημείο εκσκαφών στη Σακκάρα είναι τμήμα της Νεκρόπολης της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Μέμφις, που περιλαμβάνει τις Abu Sir, Dahshur και Abu Ruwaysh. Ενώ, τα ερείπια της Μέμφις έχουν οριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO στη δεκαετία των 70’ς.

Η πανδημία δε κατάφερε να αναστείλει το έργο

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού προσέθεσε μάλιστα ότι η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη, κάνοντας και τον γνωστό αρχαιολόγο και πρώην γενικό γραμματέα Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να δηλώνει ευχαριστημένος ότι «σήμερα με έφερες πίσω στη δράση», αλλά και τον Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι να εκφράζει το πόσο περήφανος είναι για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».

«Σήμερα δεν είναι το τέλος αυτής της ανακάλυψης, θεωρώ ότι έγινε μόνον η αρχή», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι.

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Αίγυπτος να αναζωπυρώσει τον αρχαιολογικό τουρισμό, μετά και από αλλεπάλληλα “χτυπήματα” που έχει δεχθεί από το 2011 και μετά λόγω των πολιτικών αναταραχών, αλλά και από τη φετινή παγκόσμια πανδημία.

Πηγές: iefimerida.gr, indianexpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here