Αρχική Περιβάλλον Τρομακτικά υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο

Τρομακτικά υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο

0
καύσωνας
Πηγή Εικόνας: voliotaki.gr
Διαφήμιση

Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σήμερα στην Κύπρο. Το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο, καθώς η θερμοκρασία ανήλθε στους 45 βαθμούς Κελσίου. Είναι η πρώτη φορά για φέτος το καλοκαίρι που η χώρα φτάνει στους τόσο υψηλούς βαθμούς θερμοκρασίας.

Μετά από μια δεκαετία η Κύπρος έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 2010 συγκεκριμένα είχε καταγραφεί ξανά παρόμοια συνθήκη, με την θερμοκρασία να φτάνει τους 45,6 βαθμούς κελσίου στο σταθμό ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας. Η καιρική αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες κάνοντας περισσότερο αισθητό το κλίμα δυσφορίας και επικινδυνότητας.

Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα κυμάνθηκε στους 45 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 39 στα νότια και τα ανατολικά παράλια και γύρω στους 37 βαθμούς στα δυτικά, τα βόρεια και τα υψηλότερα ορεινά, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού.

Καθώς πλησιάζει το απόγευμα ο καιρός αναμένεται κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή, αναμένεται ότι θα έχουμε και το επόμενο τριήμερο τουλάχιστον, γι’ αυτό και θα εκδοθούν επιπρόσθετες προειδοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης (03/09), σπανίως στα χρονικά, η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια της νύχτας.

Το ύψος της θερμοκρασίας κρίνεται ως υψηλής επικινδυνότητας και το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την περίπτωση να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων στο Γυμνάσιο που αναμένονταν τη Δευτέρα 07 -09 -20.

Κίνδυνος και για φωτιά – Έκκληση για προσοχή

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν σήμερα κατά την διάρκεια ολόκληρης της ημέρας καθώς και τα υψηλά επίπεδα σκόνης, το Τμήμα Δασών έθεσε σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού» τις δυνάμεις του.

Με την ευκαιρία απευθύνει, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του στα δάση, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως:

  • ηχρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα
  • σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίγλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.
Διαφήμιση