Αρχική Μεταφορές Το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών εστιάζει στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών εστιάζει στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

0
ilektrika patinia
Ηλεκτρικά πατίνια
Διαφήμιση

Στο επίκεντρο του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και Μικροκινητικότητας, με προτεραιότητα στις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, την ηλεκτροκίνηση και το ποδήλατο. Ενώ, βάζει στόχο να θέσει κανόνες στο άναρχο τοπίο που προέκυψε στις πόλεις από τα νέα μικρά μέσα μεταφοράς, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή απλοποιούνται όλες οι διαδικασίες εκπόνησής τους και με την κατάθεση την Τετάρτη του Νομοσχεδίου για την Μικροκινητικότητα.

“Συγκεκριμένα, στο Νομοσχέδιο προσπαθούμε να λύσουμε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, αυτό της Μικροκινητικότητας, που αφορά και στα ηλεκτρικά πατίνια. Προχωράμε, λοιπόν, σε τροποποίηση διατάξεων του ΚΟΚ και καθορίζουμε επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, κατηγοριοποίηση παραβάσεων και επιβαλλόμενων προστίμων, ειδικούς κανόνες για τους οδηγούς των ηλεκτρικών πατινιών, και ηλικιακά κριτήρια για την κυκλοφορία του”, δήλωσε σχετικά ο Κ. Καραμανλής.

Ενώ, τόνισε ότι στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, όπου προωθείται η εναλλακτική μετακίνηση, το Υπουργείο εστιάζει τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στον ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου των ΣΒΑΚ, ώστε να είναι φιλικό και απλό. Παράλληλα, ενθαρρύνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τέτοια προγράμματα.

Γ. Κεφαλογιάννης: Βάζουμε κανόνες στο άναρχο τοπίο που προέκυψε από τα νέα μικρά μέσα μεταφοράς

«Με τη θεσμοθέτηση των ΣΒΑΚ δίνουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα και να παρέχουν υπηρεσίες που θα δίνουν έμφαση στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στην προώθηση της μικροκινητικότητας, στη διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης, στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης και σε αποτελεσματικά δημόσια συστήματα μεταφορών. Με τις διατάξεις για τη μικροκινητικότητα βάζουμε κανόνες στο άναρχο τοπίο που έχει δημιουργηθεί με την απότομη είσοδο στις πόλεις μας των νέων μικρών μέσων μεταφοράς, με προβλέψεις στον ΚΟΚ, καθώς και με προδιαγραφές για την ασφαλή χρήση τους.

Αποσυμφόρηση για τις Διευθύνσεις Μεταφορών

“Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αντικατάστασης αδειών οδήγησης και μεταβίβασης οχημάτων, αποσυμφορίζουμε τις Διευθύνσεις Μεταφορών, απομακρύνοντας μεσάζοντες που παρεμβαίνουν με το αζημίωτο, κατά κοινή παραδοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Σήμερα η παρουσίαση του σχεδίου νόμου – Τι αλλάζει

Ενώ, το σχετικό σχέδιο νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα, παρουσίασαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου 2020, στο Υπουργικό Συμβούλιο από κοινού, ο κ. Κώστας Καραμανλής και ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στο Α΄ Μέρος του σχεδίου νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθιερώνονται τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην ελληνική πραγματικότητα ως μοχλοί δράσης βελτίωσης των συνθηκών της αστικής και περιαστικής κινητικότητας, στην κατεύθυνση υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της υιοθέτησης των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην Ευρώπη.

Εισάγονται υποστηρικτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την κατάρτιση ΣΒΑΚ με ενιαία μεθοδολογία και απλοποιείται η διαδικασία έγκρισης του ΣΒΑΚ, με σκοπό τον περιορισμό των καθυστερήσεων. Μάλιστα, η εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων είναι άμεση χωρίς να απαιτείται η έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας.

Στο Β΄ Μέρος του νομοσχεδίου, μέσω, κυρίως, τροποποιήσεων των αντίστοιχων άρθρων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), επιχειρείται για λόγους οδικής ασφάλειας να ρυθμιστεί το θέμα της κυκλοφορίας των ελαφρών προσωπικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ΕΠΗΟ), σε οδούς και χώρους που εφαρμόζεται ο ΚΟΚ.

Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην κατηγοριοποίησή τους, καθώς και στους κανόνες κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ (ενδεικτικά: επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, κατηγοριοποίηση παραβάσεων και επιβαλλόμενων προστίμων/κυρώσεων, ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς οχημάτων ΕΠΗΟ, ηλικιακά κριτήρια για την  κυκλοφορία των ΕΠΗΟ, θέματα εξοπλισμού των ΕΠΗΟ και εποπτείας της αγοράς αυτών).

Στο Γ΄ Μέρος του νομοσχεδίου προωθείται η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την αρχική επιμόρφωση και την περιοδική κατάρτιση των οδηγών ορισμένων οδικών οχημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών.

Ψηφιοποίηση Διαδικασιών

Τέλος, στις λοιπές διατάξεις του Μέρους Δ’ του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο και της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που διευκολύνουν χιλιάδες πολίτες, ήτοι:

  • Απλοποίηση, μέσω ψηφιοποίησης, της διαδικασίας αντικατάστασης των αδειών οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής, απώλειας ή ανανέωσης.
  • Κατάργηση των συμβεβλημένων ιατρών στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης αδειών οδήγησης.
  • Θέσπιση της αυτοδίκαιης άρσης παρακράτησης κυριότητας μετά το πέρας της 7ετίας, με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας στη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπόψε η Ακρόπολη φωτίζεται όπως ποτέ πριν σε live παγκόσμια μετάδοση
Επόμενο άρθροΔιακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου για λόγους ασφαλείας