Αρχική Ειδήσεις Θρίλερ με χάκερς στον κυβερνοχώρο και μία νεκρή γυναίκα

Θρίλερ με χάκερς στον κυβερνοχώρο και μία νεκρή γυναίκα

0
χάκερς
Διαφήμιση

Επίθεση χάκερς στον κυβερνοχώρο προκάλεσε διακοπές δικτύου και τον θάνατο μίας 78χρονης γυναίκας.

Οι χάκερς “χτύπησαν” κατά λάθος το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντοφ, σύμφωνα με την Bild.

“Νεκρώθηκε” όλο το νοσοκομείο

Όλο το νοσοκομείο βρέθηκε εκτός λειτουργίας. Και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει κανένα περιστατικό. Υπολογιστές, τηλέφωνα, ψηφιακό υλικό, ιστορικά ασθενών, ακόμη και οι αίθουσες χειρουργείων ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν.

Όταν οι χάκερς ανακάλυψαν το λάθος, ξεκλείδωσαν τους σέρβερ. Αλλά, ήταν πια αργά για την γυναίκα που έπρεπε να χειρουργηθεί επειγόντως.

Το ασυνήθιστο περιστατικό έγινε την περασμένη εβδομάδα. Οι χάκερς “κλείδωσαν” 30 σέρβερ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις αρχές οι χάκερς δεν σκόπευαν να επιτεθούν στο νοσοκομείο. Στόχος τους ήταν το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Σε έναν σέρβερ άφησαν μια εκβιαστική επιστολή ώστε να έρθουν οι αρχές του πανεπιστημίου σε επικοινωνία μαζί τους, χωρίς όμως να ζητούν χρήματα.

Αλλά, “πλήρωσε” με τη ζωή της μια γυναίκα που εκείνο το βράδυ διακομίστηκε στα επείγοντα και έπρεπε να εγχειριστεί αμέσως.

Αναγκαστικά η γυναίκα μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο στο Βούπερταλ, το οποίο απέχει περίπου 30 χλμ. Όμως ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε ήταν μοιραίος για της ζωή της.

Πρώτος θάνατος από κυβερνοεπίθεση

Εάν η επίθεση ransomware πράγματι οδήγησε στο θάνατο μίας ασθενούς, έστω και έμμεσα, το περιστατικό θα μπορούσε να καταγραφεί στην ιστορία ως το πρώτο του είδους του.

Ο Σιαράν Μάρτιν, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο BBC ότι το περιστατικό ήταν άνευ προηγουμένου.

“Αυτή η τραγωδία είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση θανάτου που συνδέεται άμεσα με κυβερνοεπίθεση”, είπε.

χάκερς

Πως χτύπησαν οι χάκερς

Η γερμανική εθνική αρχή ασφάλειας στον κυβερνοχώρο βρίσκεται στο χώρο του νοσοκομείου. Και βοηθά το προσωπικό πληροφορικής του νοσοκομείου να ανοικοδομήσει τα συστήματα.

Ο πρόεδρος της Αρνε Σουμπουμ, δήλωσε ότι οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν μια γνωστή ευπάθεια σε ένα κομμάτι λογισμικού VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο), που αναπτύχθηκε από τη Citrix. Και προειδοποίησαν άλλους οργανισμούς να προστατευθούν από την “τρύπα”.

“Προειδοποιήσαμε για την ευπάθεια ήδη από τον Ιανουάριο και επισημάνουμε τις συνέπειες της εκμετάλλευσής της, είπε.

Οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση στα εσωτερικά δίκτυα και συστήματα και εξακολουθούν να μπορούν να τα παραλύσουν μήνες αργότερα.

Μπορώ μόνο να τονίσω ότι τέτοιες προειδοποιήσεις δεν πρέπει να αγνοούνται ή να αναβάλλονται, αλλά χρειάζονται κατάλληλα μέτρα αμέσως.

Το περιστατικό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθεί αυτός ο κίνδυνος.”

Έκκληση του ΟΗΕ για ψηφιακή “κατάπαυση του πυρός”

Διεθνείς οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) κάλεσαν τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να υποστηρίξουν μια ψηφιακή “κατάπαυση του πυρός”, εν’ μέσω της πανδημίας.

Ενώ αναφορές των αρχών έδειξαν ότι οι χάκερς, δεν σκόπευαν ποτέ να χτυπήσουν το νοσοκομείο, δεν φαίνεται να τιμάται η συμφωνία για ανακωχή.

 

 

Διαφήμιση