Αρχική COVID-19 Πρώτη μέρα στο σχολείο με μάσκες και αντισηπτικά-Όλοι οι νέοι κανόνες, λόγω...

Πρώτη μέρα στο σχολείο με μάσκες και αντισηπτικά-Όλοι οι νέοι κανόνες, λόγω Covid-19

0
Covid 19 σχολείο
Διαφήμιση

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι, μέσα σε μία νέα πραγματικότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά σε μια νέα πραγματικότητα.

Με μάσκες για όλους και απουσίες για όσους δεν τους φορούν. Ο Covid-19 αλλάζει την καθημερινότητα στα σχολεία. Επιβάλει σε όλους μάσκα, αποστάσεις, σχολαστικό καθαρισμό των χεριών, των τάξεων και του εξοπλισμού.

Γονείς πήγαν στα σχολεία παιδιά χωρίς μάσκα

Ωστόσο κάποιοι γονείς σε σχολεία της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα. Στα παιδιά δεν επιτράπηκε η είσοδος.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός. 

Όπως κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Οι κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι:

  • Μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.
  • Μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνον εφόσον είναι εφικτό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν στα μαθήματα θα είναι η προσκόμιση των απαραίτητων σχετικών δικαιολογητικών.

Covid 19 σχολείο

Οι εκπαιδευτικοί μιλούν στους μαθητές για τα μέτρα

Οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής. Και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση της μάσκας.

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας. Και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία.

Για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή. Και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού. Ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Αν κάποιος μαθητής δεν φορά τη μάσκα του δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο και θα παίρνει απουσία.

Σε ποιους χώρους πρέπει οι μαθητές να φοράνε μάσκα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων.
  • Στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου.
  • Στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν

Για προληπτικούς λόγους την προσωρινή αναστολή λειτουργία σχολείων αποφάσισαν τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

  • Μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Λέσβο και Πέλλα.
  • Μέχρι 18 Σεπτεμβρίου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία:
    Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου).
    Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου).
    7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας).

Covid 19 σχολείο

Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων. Ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

Η ομάδα κρούσης, συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας. Θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19. Και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ.

Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.

Γ. Πατούλης: “Καλή και ασφαλή χρονιά”

Μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απέστειλε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

“Σήμερα ξεκινά ένα νέο «ταξίδι» γνώσης για όλα τα παιδιά. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό μία καλή, δημιουργική. Και κυρίως ασφαλή χρονιά, που θα σας δώσει την ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις εκπαιδευτικές σας εμπειρίες.

Η αυλαία για τη φετινή χρονιά ανοίγει σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, όπως και για όλο τον κόσμο, εξαιτίας της κρίσιμης υγειονομικής συγκυρίας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες συνθήκες. Που επιβάλλουν συνεχή επαγρύπνηση αλλά και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Ιδιαίτερα στα σχολεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η σχολική περίοδος θα κυλήσει σε ασφαλείς συνθήκες για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφαλή φιλοξενία των μαθητών στις σχολικές μονάδες, θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Ήδη εστιάζουμε στους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Κατά προτεραιότητα στα σχολεία καθώς και στα οχήματα που μεταφέρουν μαθητές. Ενώ θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, όπου απαιτείται.

Παράλληλα εκτελούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας νέων σχολείων κι ενίσχυσης του εξοπλισμού των ήδη υπαρχόντων, σε όλη την Αττική. Για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μαθαίνουν γράμματα σε σύγχρονες κι ασφαλείς σχολικές υποδομές.

Για εμάς αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα η δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών. Χωρίς εξαίρεση, στα αγαθά της μόρφωσης, σε ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολικό περιβάλλον. Καθώς αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση πως η επένδυση στη γνώση και την άρτια εκπαίδευση της νέας γενιάς αφορά το μέλλον της πατρίδας μας.
Είναι τα ισχυρά θεμέλια για την ουσιαστική και αποτελεσματική αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στοχευμένες δράσεις με βασικό μας στόχο, ένα σχολείο σύγχρονο, με ίσες ευκαιρίες για όλους”.

Διαφήμιση