Αρχική Επιχειρείν Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις: Σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις: Σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

0
Πράσινη ανάπτυξη
Διαφήμιση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Τρίτη, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στην κατάρτιση του Σχεδίου μαζί με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων αναφέρεται σε όλα τα είδη Δημοσίων Συμβάσεων (προμήθεια αγαθών, παροχή υπηρεσιών και δημόσια έργα) και έχει σκοπό να αξιοποιήσει τη δυναμική των Δημοσίων Συμβάσεων στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τους τομείς αυτούς. Επιπλέον, κινείται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου της Πράσινης Συμφωνίας, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και την πρωτογενή παραγωγή προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης όπως ορίζονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  • Η καθιέρωση και η εφαρμογή ενός στοιχειώδους επιπέδου υιοθέτησης πράσινων κριτηρίων στις δημόσιες συμβάσεις προϊόντων, υπηρεσιών και έργων.
  • Η σταδιακή αύξηση της προμήθειας πράσινων προϊόντων και παροχής πράσινων υπηρεσιών στη διάρκεια της επόμενης τριετίας σε καθορισμένους τομείς αγαθών, υπηρεσιών και έργων προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Η ευρύτερη ενσωμάτωση της εκτίμησης του κόστους του κύκλου ζωής των προϊόντων στις δημόσιες συμβάσεις.
  • Η διάδοση του περιβαλλοντικού και του οικονομικού οφέλους που αποφέρουν οι ΠΔΣ.
  • Η ενεργή συμμετοχή των εμπλεκομένων, όπως των αναθετουσών αρχών και των οικονομικών φορέων, στη διαδικασία των ΠΔΣ.
  • Η παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων και η επικαιροποίησή τους για τη βέλτιστη εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και την προσαρμογή αυτού στα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα στο πεδίο αυτό.

Ως Πράσινη Δημόσια Σύμβαση νοείται η διαδικασία με την οποία οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν να συνάψουν συμβάσεις για αγαθά, υπηρεσίες και έργα με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, σε σύγκριση με αγαθά, υπηρεσίες και έργα που επιτελούν την ίδια πρωταρχική λειτουργία και τα οποία θα αποτελούσαν το αντικείμενο της σύμβασης υπό άλλες συνθήκες. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων θέτει σταδιακά στις δημόσιες αρχές ποσοτικούς στόχους για επιλεγμένα προϊόντα, υπηρεσίες και έργα, στα οποία θα εφαρμοστούν περιβαλλοντικά κριτήρια και θα επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια.

Το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και πιλοτικές δράσεις εφαρμογής των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Διαφήμιση