Αρχική Ελλάδα Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

0
φορουμ
Διαφήμιση

Οικονομικό πακέτο 6,8 δις ευρώ με 12 βήματα και μέτρα εγγύηση για ένα πιο φωτεινό αύριο, που χαλυβδώνει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών κ πολιτείας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Το πρόγραμμα εθνικής αυτοπεποίθησης, όπως το χαρακτήρισε, περιλαμβάνει δύο κυρίαρχους άξονες: Την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ Μητσοτάκης έθεσε επίσης σε προτεραιότητα, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε, μέτρα ενθάρρυνσης των επενδύσεων στους τομείς της πράσινης κ ψηφιακής οικονομίας με την αύξηση της υπεραπόσβεσης από 100% σε 200%.

Σημαντική τιμή η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον τομέα της ασφάλισης και η διευθέτηση των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Για τα εθνικά μας θέματα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία.  “Έχουμε πολλούς συμμάχους …είμαστε μια χώρα ειρηνική”, επανέλαβε και μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει η αρχή των συζητήσεων, υπογράμμισε.

 

«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα. Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας».

«Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε

Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Υγειονομική κρίση και μεταναστευτικές ροές

Επισήμανε μάλιστα ότι κατά την περυσινή αντίστοιχη ομιλία του κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. «Η υγειονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».

Υπογράμμισε όμως στο σημείο αυτό και τα πολλά επίπεδα στα οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί η χώρα μας με την παράλληλη ένταση των μεταναστευτικών ροών. «Είναι αλήθεια ότι στους μήνες που προηγήθηκαν οι αναταράξεις υπήρξαν πολλές. Συχνά μάλιστα επάλληλες και συνδεόμενες μεταξύ τους». Υπογράμμισε ωστόσο «γι’ αυτό είμαι εδώ για τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».

Η Άγκυρα ναρκοθετεί την ειρήνη σε όλη τη Μεσόγειο

«Το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μας έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε μάλιστα ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι καθώς «η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».

Και τόνισε «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».

Μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων

«Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως λόγω ακριβώς των διαστάσεων της υγειονομικής κρίσης, κάθε μακρόπνοος συνδυασμός μπορεί να μείνει μετέωρος και κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα.

Προϊδέασε ότι η ομιλία του θα είναι διαφορετική όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες, εστιασμένη στην οικονομία και στην άμυνα, όπως η πανδημία και οι εθνικές ανάγκες το επιβάλλουν.

Tο πρόγραμμα της δράσης μας έχει κοινό σύνθημα: Aυτοπεποίθηση

Στο περιβάλλον που κλονίζεται από την κρίση του κορονοϊού και τις συνέπειές της τόνισε ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν παγίδες αλλά και ευκαιρίες, γι’ αυτό και απαιτούν όχι μόνο μακροπρόθεσμο πλάνο αλλά και άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

«Δεν υπάρχει όραμα για το αύριο αν δεν υπηρετείται με συνέπεια το σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Ούτε οικονομική ανάταξη δίχως κοινωνική ανάταση», τόνισε.

«Το πρόγραμμα της δράσης μας έχει κοινό σύνθημα: αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε. «Και δύο κεφάλαια ισάριθμα των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, της αυτοπεποίθησης στην άμυνα, της αυτοπεποίθησης στην υγεία και την οικονομία».

Επεσήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης. «Ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες. Η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις έξι άμεσες παρεμβάσεις στην Άμυνα

  • Μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale
  • Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και τέσσερα ελικόπτερα
  • Ανανέωση του αμυντικού οπλοστασίου της χώρας με νέους πυραύλους
  • Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας
  • Ανανέωση της Ελληνικής Βιομηχανίας όπλων και
  • Εκσυχρονισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων της χώρας προς αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων

12 παρεμβάσεις για ενίσχυση της οικονομίας

Πλέγμα 12 μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε, τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να προστατευτεί η απασχόληση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων αλλά και η οικονομία.

Τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

  • Μειώνονται τρεις μονάδες, στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού για το 2021. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Η εταιρεία θα ωφεληθεί κατά 301 ευρώ.
  • Καταργείται εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο ισχύει για ένα έτος, το 2021. Εργαζόμενος με 2.000 ευρώ κερδίζει 360 ευρώ.
  • Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη για κάθε νέα υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρεία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.
  • Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΑΣΙΑ επεκτείνεται έως το 2021. Παρατείνεται επίσης η δυνατότητας αναστολής συμβάσεων
  • Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος των επιχορηγήσεων θα είναι 1,5 δις και θα μπορούν να συμμετέχουν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Επίσης θα υπάρξει τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 400 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.
  • Καταβολή τον Οκτώβριο των αναδρομικών συνταξιούχων.
  • Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΑ στα 24 μικρά νησιά.
  • Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναστέλλεται η καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ.
  • Προστατεύεται μέχρι τέλος του έτους η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών.
  • Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 ο αριθμός των ημερομισθίων για το επίδομα ανεργίας.
  • Θεσπίζεται το μέτρο των αποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις από το 2021 έως το 2013

Ενώ, αναφέρει πως τα δύο προγράμματα για την άμυνα και την οικονομία οδηγούν την πατρίδα στην αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά.

12 μήνες και 12 σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το επόμενο 12μηνο. Όπως είπε «παράλληλα με το βραχυπρόθεσμο Σχέδιο Αυτοπεποίθησης, θα εκτυλίσσεται και ένα 12μηνο πρόγραμμα 12 σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών. Τις αλλαγές αυτές περιγράφω συνοπτικά:

  • Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
  • Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
  • Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
  • Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
  • Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
  • Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
  • Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
  • Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος».

 

Διαφήμιση