Αρχική Υγεία - Διατροφή Μπλόκο από την Ελλάδα σε τομάτες από Τουρκία με ιό της ηπατίτιδας

Μπλόκο από την Ελλάδα σε τομάτες από Τουρκία με ιό της ηπατίτιδας

0
τομάτες
Διαφήμιση

Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στο RASFF (Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τροφές και Ζωοτροφές), την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών σε τομάτες από την Τουρκία που αντιστοιχούν στον ιό της ηπατίτιδας Α.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του agrotypos “οι τουρκικές ντομάτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων. Κατά τη διεξαγωγή αναλύσεων οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην απόρριψη της εισαγωγής αυτών των ντοματών. Εμποδίζοντας έτσι να φτάσουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ”.

Η δειγματοληψία, αναφέρει το δημοσίευμα έγινε στις 17/08/2020, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αφορά αποξηραμένες ντομάτες.

Παλιά ιστορία, το πρόβλημα με τουρκικές ντομάτες μολυσμένες με ιό της ηπατίτιδας Α

Όπως αναφέρει ο agrotypos “το πρόβλημα με τουρκικές ντομάτες μολυσμένες με ιό της ηπατίτιδας Α είναι παλιά ιστορία.

Πριν μια δεκαετία (2010) είχε εκδηλωθεί επιδημία ηπατίτιδας Α σε Ευρωπαίους πολίτες, που οφειλόταν σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας εισαγόμενης από την Τουρκία στη Γαλλία. Και είχε υπάρξει τότε σχετική ειδοποίηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένουμε από την ΕΕ να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας για τις εισαγωγές ντομάτας, όπως είχε πάρει πρόσφατα μέτρα κατά της Αργεντινής για τις εισαγωγές λεμονιών”.

Διαφήμιση