Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Μ. Κόνσολας: Ο αναρριχητικός τουρισμός είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος

Μ. Κόνσολας: Ο αναρριχητικός τουρισμός είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος

0
3321 thumb large
Αναρρίχηση με θέα στην Τέλενδο και στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα της δυτικής πλευράς στην Κάλυμνο (Φωτογραφία: © Νικόλας Σμαλιός από parapona-rodou.blogspot.com
Διαφήμιση

Να διαμορφώσουμε ένα νέο και ανταγωνιστικό μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα, μέσω του ταχέως αναπτυσσόμενου αναρριχητικού τουρισμού, “σπάζοντας” τα χαρακτηριστικά της εποχικότητας, προτρέπει ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας. Καθώς, ο αναρριχητικός τουρισμός πέρα από μεγάλες προοπτικές φαίνεται να συνεισφέρει εισοδηματικά με σταθερό ρυθμό στις τοπικές κοινωνίες, ενώ στηρίζει την αειφορία και τις βιώσιμες πρακτικές όπου συναντάται.

«Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, στο οποίο στηριχτήκαμε ως χώρα, αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτο. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα νέο και ανταγωνιστικό μοντέλο που να υπηρετεί την ιδέα της αειφορίας και πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης, με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όπως είναι ο αναρριχητικός τουρισμός», σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και προσθέτει:

«Το προφίλ αυτών των επισκεπτών αναδεικνύει μια νέα αγορά που “σπάει” τα χαρακτηριστικά της εποχικότητας στον τουρισμό μας. Οι αναρριχητές είναι επισκέπτες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν περιορίζουν τις διακοπές τους την περίοδο αιχμής, ταξιδεύουν όλο το χρόνο. Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τον αναρριχητικό τουρισμό, και στόχος από την πλευρά του υπουργείου είναι να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και να προχωρήσει στην καταγραφή, ψηφιοποίηση και προβολή των αναρριχητικών πεδίων σε όλη τη χώρα».

Εστιάζοντας στις προοπτικές ανάπτυξης, ο κ. Κόνσολας σημείωσε ότι «υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, αν σκεφτούμε ότι η αναρρίχηση, πέρα από όσους ασχολούνται με αυτή ως τουρισμό περιπέτειας, εντάχθηκε και στα Ολυμπιακά αθλήματα και τα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όχι μόνο για τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά και για την προετοιμασία αθλητών», υπογραμμίζει ο κ. Κόνσολας.

Κάλυμνος: Η “μέκκα” της αναρρίχησης

Κάλυμνος αναρρίχηση
Κάλυμνος αναρρίχηση Φωτό: dimokratiki.gr

Μάλιστα, προσθέτει ότι υπάρχουν ήδη περιοχές, όπως η Κάλυμνος, που έχουν κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να καταστούν σημείο αναφοράς για τον αναρριχητικό τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Κόνσολας εκφράζει την ευχή να υποχωρήσει σύντομα η πανδημία για να διοργανωθεί και πάλι το Αναρριχητικό Φεστιβάλ στο νησί της Καλύμνου, που θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και θα μετατραπεί σε μέσο προβολής και προώθησης αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για αναρρίχηση

«Η Ελλάδα μάλιστα είναι μια χώρα που λες και έχει στηθεί για αυτό το σπορ» ανέφερε ο Άρης Θεοδωρόπουλος σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώτος επαγγελματίας εκπαιδευτής ορειβασίας/αναρρίχησης στην Ελλάδα, με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση της ορειβασίας και εκτεταμένη δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τις επόμενες ημέρες εξάλλου, θα έχει και συνάντηση με τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά η περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε η Κάλυμνος να γίνει Εθνικό Αναρριχητικό Πάρκο.

«Αυτή τη στιγμή η Κάλυμνος θεωρείται ο νούμερο “ένα” αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσελκύοντας κάθε χρόνο πάνω από 15.000 αναρριχητές-επισκέπτες στο νησί. «Η αναρρίχηση με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου είναι εντυπωσιακή, γεγονός που την καθιστά μοναδική στον κόσμο», σημειώνει.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρόπουλος βρισκόταν εν ώρα δράσης στον Άγιο Ανδρέα, κοντά στο Λεωνίδιο, όπου χάρασσε νέες αναρριχητικές διαδρομές, μιας και αυτό βοηθάει καταλυτικά στην διάδοση της αναρρίχησης. Η Ελλάδα, εξηγεί, έχει μοναδικά αναρριχητικά πεδία σε όλη την έκταση της και κάθε χάραξη μιας νέας διαδρομής αποτελεί ένα ελκυστικό πεδίο για κάθε αναρριχητή.

Ο αναρριχητικός τουρισμός “απλώνεται” σε 8 μήνες το χρόνο (εξαιρούνται οι θερινοί μήνες λόγω της ζέστης) κάνοντας πράξη την επιμήκυνση της περιόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμα και εν μέσω Covid-19, οι επισκέπτες-αναρριχητές στην Κάλυμνο εφέτος θα ξεπεράσουν τις 4.000 σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Νικόλαο Τσαγκάρη, δίνοντας σημαντική ανάσα στην τοπική κοινωνία. Ενώ, όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ πρόκειται για επισκέπτες που μένουν για 15 ημέρες και οι κρατήσεις φτάνουν και μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Κύριες αγορές για την Ελλάδα είναι οι επισκέπτες που προέρχονται κυρίως από τις χώρες γύρω από τις Άλπεις, όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία, ενώ δεν είναι αμελητέα τα νούμερα επισκεπτών από την Αγγλία, την Πολωνία, ΗΠΑ κ.λπ.

Αναρρίχηση στη Θεόπετρα, Μετέωρα.
Αναρρίχηση στη Θεόπετρα, Μετέωρα. Φωτό: infotoyristmeteora.gr

Μπορεί η Κάλυμνος να ξεχωρίζει στο καλεντάρι των αναρριχητών, αλλά τα τελευταία χρόνια, το Κυπαρίσι στη Λακωνία, το Λεωνίδιο στην Κυνουρία, η Νεάπολη στον Κάβο Μαλιά, αλλά και τα Μετέωρα, διεκδικούν σημαντικά μερίδια επισκεψιμότητας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, κάνει λόγο για μια σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και εν μέσω της πανδημίας. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνει ότι τα τελευταία δυο χρόνια στο Λεωνίδιο έχουν προστεθεί 250 “σπίτια” στο Airbnb προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, ελέω της αναρρίχησης.

Ελευθερία και έλεγχος σωματικών ικανοτήτων

Οι αναρριχητές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου επισκέπτες και τα κίνητρα που τους ωθούν στην αναρρίχηση είναι να βρίσκονται στην αγκαλιά της φύσης, όπως εξηγούν, να απολαύσουν στιγμές ελευθερίας και παράλληλα να ελέγξουν τις σωματικές τους ικανότητες.

Η αναρρίχηση απευθύνεται κυρίως σε νεότερους τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, που απολαμβάνουν τη περιπέτεια στην φύση, ενώ θεωρούν τις δυσκολίες πρόσβασης στο φυσικό τοπίο ως προκλήσεις. Οι τουρίστες αυτού του τύπου είναι παθιασμένοι και ριψοκίνδυνοι και επίσης είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για αυθεντικές και συναρπαστικές εμπειρίες. Εκτιμάται ότι οι αναρριχητές είναι μια αόρατη πελατεία που δημιουργεί μια σταθερή πηγή εσόδων στην περιοχή, ενώ απαιτεί ελάχιστη οικονομική υποστήριξη.

Κάθε μέρα στις ΗΠΑ γίνονται 1000 νέες εγγραφές σε αναρριχητικές λέσχες

Ενδεικτικό της δυναμικής της αναρρίχησης σε παγκόσμια κλίμακα είναι και το γεγονός ότι κάθε μέρα στις ΗΠΑ 1.000 άτομα εγγράφονται σε λέσχες για εσωτερική αναρρίχηση, αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος, μεταφέροντας διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αναρρίχησης. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα αναρριχητών που διαμορφώνεται, με το επόμενο βήμα να είναι και η αναρρίχηση τους στη φύση.

Για όσους, τέλος, θελήσουν να ενημερωθούν για την αναρρίχηση ο κ. Θεοδωρόπουλος συστήνει την διαδικτυακή επίσκεψη στο https://climbgreece.com/, σαν μια πρώτη γεύση για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση