Αρχική Πολιτισμός Imperial War Museum: Προσφέρει μια ματιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Λέσβου

Imperial War Museum: Προσφέρει μια ματιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Λέσβου

0
στρατόπεδο Μόρια
Εικόνα: Andrew Tunnar
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Εντυπωσιακό κινηματογραφικό υλικό από το εκτεταμένο στρατόπεδο στη Μόρια, της Λέσβου, ξεκίνησε να προβάλλεται ως μέρος εκδηλώσεων που εξερευνούν 100 χρόνια εμπειριών προσφύγων, στο Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μία έκθεση με αντικείμενα και τέχνη που αφηγείται τις ιστορίες προσφύγων, καθώς και το συναρπαστικό κινηματογραφικό υλικό, το οποίο τραβήχτηκε από τον σκηνοθέτη του CNN, Lewis Whyld τον Φεβρουάριο και ξανά στις αρχές του μήνα.

Το στρατόπεδο της Μόριας σχεδιάστηκε για 2.200 άτομα, ωστόσο φιλοξενεί περίπου 18.000.

Μεταφορά στο κλίμα του στρατοπέδου

Οι επισκέπτες του μουσείου μπαίνουν σε έναν χώρο 30 τετραγωνικών μέτρων και ζουν τη ζωή στο στρατόπεδο μέσα από τρεις μεγάλες προβολές στους τοίχους.

“Το βρήκα πολύ συγκινητικό. Προσφέρει μια προοπτική που σπάνια μπορεί κανείς να δει. Με την προβολή σε πραγματική κλίμακα και δείχνοντας στους ανθρώπους που κάνουν τη συνηθισμένη τους δουλειά, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην ζωή τους,” δήλωσε η Iris Veysey, σύγχρονη επιμελήτρια συγκρούσεων του μουσείου. ”

“Συχνά οι άνθρωποι βλέπουν πρόσφυγες στις ειδήσεις με  μεγάλους τίτλους και μεγάλους αριθμούς. Αλλά ξεχνάνε φυσικά ότι και αυτοί είναι απλώς άνθρωποι που προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους και να παραμείνουν ασφαλείς,” πρόσθεσε.

Είναι ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για ένα φρικτό μέρος. Οι θεατές, μέσα από τις προβολές μπορούν να παρακολουθήσουν πλάνα από παιδιά που παίζουν χαρούμενα, ανθρώπους που φτιάχνουν ψωμί, πάγκους με φρούτα και λαχανικά και άντρες που συγκεντρώνονται για να χτίσουν ένα αυτοσχέδιο τζαμί.

“Ναι, αυτά τα μέρη είναι πραγματικά σκληρά και πολύ δύσκολα και οι συνθήκες είναι πολύ δυσάρεστες, αλλά βλέπεις ανθρώπους να χτίζουν κοινότητες και διαφορετικά είδη χώρων”, δήλωσε η Iris Veysey. “Δίνει πραγματικά μια ματιά στην ανθρωπότητα πίσω από τα πρωτοσέλιδα.”

Το βίντεο ενημερώθηκε με σκοπό να δείξει τις τρομερές συνέπειες της πρόσφατης πυρκαγιάς η οποία κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του καταυλισμού, αφήνοντας περισσότερους από 12.000 ανθρώπους χωρίς στέγη.

Έργα τέχνης και προσωπικά αντικείμενα

Η εμπειρία συμπληρώνεται μέσα από την έκθεση Refugees: Forced to Flee του IWM, η οποία παρουσιάζει έργα τέχνης, αντικείμενα, φωτογραφίες και προφορικές ιστορίες που εξερευνούν 100 χρόνια ιστοριών προσφύγων.

Μερικά από τα αντικείμενα είναι συνηθισμένα , όπως για παράδειγμα ένα αρκουδάκι, παρτιτούρες, παγοπέδιλα, καπάκι. Τα αντικείμενα αυτά είναι σημαντικά για τους πρόσφυγες. “Οι άνθρωποι παίρνουν πολύ προσωπικά πράγματα, πράγματα που τους φέρνουν χαρά”, είπε ο Veysey.

Η έκθεση αφηγείται επίσης και λιγότερο γνωστές ιστορίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εισροής προσφύγων στη βρετανική ιστορία, όταν 250.000 Βέλγοι κατέφυγαν στη Βρετανία κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Πηγή: theguardian.com

 

Διαφήμιση