Αρχική Ελλάδα Η Ελλάδα επισπεύδει διαδικασίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

Η Ελλάδα επισπεύδει διαδικασίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

0
enti rama
Έντι Ράμα, pagenews.gr
Διαφήμιση

Η Ελλάδα επισπεύδει τις διαδικασίες για μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την γειτονική Αλβανία, και σε συνέχεια των υπόλοιπων συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ που προηγήθηκαν με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ενώ δεν έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία, ωστόσο πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να επισκέπτεται σύντομα τα Τίρανα για συνομιλίες.

Στο μεταξύ ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να επισκευθεί τη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών για τις θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσαν την εθνική αντιπροσωπεία ότι ο σχεδιασμός της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών με την αλβανική κυβέρνηση για την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, με τον οποίο συμφωνήθηκε να επαναληφθούν «τάχιστα οι συνομιλίες, μετά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών μας με την Αλβανία».

Ενώ, ένδειξη του κλίματος που διαμορφώνεται ήταν η θετική αντίδραση του αλβανικού ΥΠΕΞ στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί άλλες καθυστερήσεις

Εκ των πραγμάτων και λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά και επειδή οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο είχαν προτεραιότητα και δεν είχαν κυρωθεί από τη Βουλή, οι συζητήσεις της Αθήνας με την Αλβανία δεν ήταν εφικτό να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο.

Επιδίωξη όμως της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στον διάλογο με την Αλβανία για το θέμα της ΑΟΖ, στοχεύοντας σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαβουλεύσεις με τα Τίρανα και να υπογραφεί η σχετική συμφωνία, στο πλαίσιο της συνολικότερης επίλυσης εκκρεμοτήτων που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αφετέρου, γιατί την ώρα που η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, η Αθήνα θέλει να στείλει το μήνυμα στην Αγκυρα ότι συζητάει και έρχεται σε συμφωνίες με όμορες χώρες, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η συμφωνία του 2009 είχε ακυρωθεί προ υπογραφών

Να σημειωθεί ότι ο απόστρατος τούρκος ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι η Τουρκία παρενέβη, προειδοποιώντας τους Αλβανούς ότι η Ελλάδα τους εξαπατά, με αποτέλεσμα η συμφωνία που θα υπογράφονταν το 2009, να ακυρωθεί.

Τότε, Ελλάδα και Αλβανία είχαν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τον Απρίλιο του 2009, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη και πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Είχαν μπει οι υπογραφές, όμως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η συμφωνία ακυρώθηκε. Η τότε αλβανική αντιπολίτευση, που αποτελείτο από το κόμμα του Εντι Ράμα είχε στείλει τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, όπου και τελικά ακυρώθηκε.

Πηγή: in.gr

Διαφήμιση