Αρχική Υγεία - Διατροφή Η εγκυμοσύνη καθυστερεί την εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, λέει νέα έρευνα

Η εγκυμοσύνη καθυστερεί την εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, λέει νέα έρευνα

0
Εγκυμοσύνη
Εικόνα: UNSPLASH/Camylla Battani
Διαφήμιση

Η εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) για περισσότερο από 3 χρόνια.
Αυτό διαπίστωσε διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash.

Οι γυναίκες που ήταν έγκυες διαγνώστηκαν με τα πρώτα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, κατά μέσο όρο, 3,3 χρόνια αργότερα από τις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυες.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι τέσσερις φορές πιο διαδεδομένη στις γυναίκες. Και η μελέτη βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των αιτιών της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Καθώς και στις δυνατότητες χρήσης της ορμονικής θεραπείας για να καθυστερήσει την έναρξη των συμπτωμάτων.

Εκτιμάται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας. Με γυναίκες τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν την ασθένεια από τους άνδρες.

Η μελέτη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την εγκυμοσύνη, με επικεφαλής τον Δρ Vilija Jokubaitis, από το Τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Monash, δημοσίευσε τη μελέτη στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Journal of the American Medicine Association Neurology (JAMA Neurology).

Η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την υπερβολική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού

Εξέτασε εάν η εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της MS, η οποία διαγιγνώσκεται πολύ συχνά σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ο Δρ Jokubaitis μελέτησε περισσότερες από 3600 γυναίκες σε τέσσερις κλινικές MS σε δύο χώρες (Τσεχία και Αυστραλία). Και όλες είχαν εγγραφεί στο MSBase.

Όπως υπογράμμισε η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να μειώσει την ανώμαλη υπερβολική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας, δυνητικά μακροπρόθεσμα.

«Προς το παρόν, δεν ξέρουμε ακριβώς πώς η εγκυμοσύνη επιβραδύνει την ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είπε.

Αλλά πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με αλλαγές στο DNA μιας γυναίκας. Αναζητούμε τώρα ευκαιρίες χρηματοδότησης για να διερευνήσουμε αυτήν τη συναρπαστική δυνατότητα».

Διαφήμιση