Αρχική Ενέργεια Η ΔΕΠΑ στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Η ΔΕΠΑ στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

0
w18 83609DSC08025
Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος Πηγή: amna.gr
Διαφήμιση

Το ενδιαφέρον κορυφαίων ενεργειακών ομίλων τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού έχει προσελκύσει η αποκρατικοποίηση των τομέων Εμπορίας και Υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), εφόσον με την απόκτησή τους θα δώσει σημαντικό προβάδισμα όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε εκείνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενώ, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιλογή του αναδόχου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, ενώ θα ακολουθήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Για το ζήτημα και στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, τοποθετήθηκε ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας της εταιρείας, σε σχετική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τον FSUR Αλεξανδρούπολης

Αναφερόμενος στον σταθμό Υγροποιημένο Φυσικού Αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ, ο κ.Καραγιαννάκος κάνει λόγο για «στρατηγική επένδυση με μεγάλη γεωπολιτική σημασία που μαζί με τον αγωγό IGB θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ασφάλεια εφοδιασμού, τόσο της χώρας μας, όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ενώ, αναφέρει ότι η εταιρεία επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες, όπως η τροφοδοσία βιομηχανιών και απομακρυσμένων πελατών εκτός δικτύου, μέσω των τεχνολογιών Small Scale LNG και Remote CNG, αλλά και η αεριοκίνηση, αναπτύσσοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου (FISIKON). Παράλληλα σχεδιάζει προσεχτικά την είσοδό της στις ΑΠΕ, καθώς και σε εναλλακτικά καύσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Ο ρόλος της ΔΕΠΑ στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία

“Η ΔΕΠΑ δηλώνει δυναμικό παρών στη συλλογική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας τη βασικότερη προϋπόθεση για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη: την απρόσκοπτη και ανταγωνιστική προμήθεια ενέργειας.

Σε μια περιοχή με μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως η δική μας, η ΔΕΠΑ, εγγυάται με τις στρατηγικές κινήσεις της, όπως η συμμετοχή στους αγωγούς EastMed και IGB, τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης και τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας από διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, βάζοντας επιπλέον τις βάσεις για μια υγιή και ανταγωνιστική εγχώρια αγορά ενέργειας, με τελικούς ωφελούμενους τους καταναλωτές.

Επιπλέον στηρίζει τις εθνικές προσπάθειες για την απολιγνιτοποίηση και τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, επεκτείνοντας τη χρήση του φυσικού αερίου – ενός φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου – σε όλη τη χώρα και σε περισσότερες δραστηριότητες. Τέλος, με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία, νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, αλλά και συμβάλλει στην ενεργειακή δικαιοσύνη, καθιστώντας προσιτή σε κάθε πολίτη και επιχείρηση μια οικονομική και ιδιαίτερα αποδοτική μορφή ενέργειας” σημείωσε ο Δρ. Καραγιαννάκος.

Πως απαντά στον ανταγωνισμό

Ο Δρ. Καραγιαννάκος, ερωτηθείς σχετικά με το πως απαντά η εταιρεία στις προκλήσεις που θέτει ο ανταγωνισμός που προέκυψε από την απελευθέρωση της αγοράς, προκειμένου να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ελληνική αγορά ενέργειας, απάντησε:

Η ΔΕΠΑ προσαρμόζεται στις εξελίξεις των καιρών και διατηρεί τη δυναμική της παρουσία και των πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της σε τρεις διακριτές εταιρείες – Υποδομών, Εμπορίας και Διεθνών Έργων και με στοχευμένες κινήσεις στην εγχώρια και την περιφερειακή αγορά, μετατρέπεται σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική ενεργειακή εταιρεία, ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες κάθε κατηγορίας πελατών.

Παράλληλα, με τις διεθνείς συνεργασίες και την πολυεπίπεδη ενεργειακή διπλωματία που αναπτύσσει, συμβάλλει στη μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με αναβαθμισμένο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που η εξελισσόμενη αποκρατικοποίηση των τομέων Εμπορίας και Υποδομών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων ενεργειακών ομίλων του εσωτερικού και του εξωτερικού, αφού η απόκτησή τους θα τους δώσει σημαντικό προβάδισμα όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε εκείνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.”

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε ερώτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα της νεοσύστατης εταιρείας (ΔΕΠΑ Εμπορίας) σε σχέση με τον ανταγωνισμό και σε ποιους τομείς σκοπεύει να επεκταθεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι αναλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου, δήλωσε:

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η μοναδική ελληνική ενεργειακή εταιρεία που προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού στους πελάτες της, στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς. Ο συνδυασμός προμήθειας φυσικού αερίου μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων που έχει συνάψει με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους του εξωτερικού, καθώς και από την αγορά spot φορτίων LNG, επιτρέπει στην εταιρεία να διαθέτει ανταγωνιστικά προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπρόσθετα, εκτός του χονδρικού εμπορίου, η εταιρεία έχει δυναμική παρουσία και στη λιανική αγορά, μέσω της θυγατρικής της (με ποσοστό 100%) Ελληνικής Εταιρείας Ενέργειας, η οποία πρωταγωνιστεί στην πώληση ενεργειακών προϊόντων (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός) στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν οδηγήσει σχεδόν το σύνολο των ηλεκτροπαραγωγών της χώρας, μεγάλες και μικρές βιομηχανίες, αλλά και Εταιρείες Παροχής Αερίου να επιλέξουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την κάλυψη των αναγκών τους.

Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνεται δυναμικά και σε νέες δραστηριότητες, όπως η τροφοδοσία βιομηχανιών και απομακρυσμένων πελατών εκτός δικτύου, μέσω των τεχνολογιών Small Scale LNG και Remote CNG, αλλά και η αεριοκίνηση, αναπτύσσοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου (FISIKON). Ενώ σχεδιάζει προσεχτικά την είσοδό της στις ΑΠΕ, καθώς επίσης και σε εναλλακτικά καύσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία, πρωτοστατώντας στις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ΥΦΑ στη Βουλγαρία, ενώ δραστηριοποιείται και στο άνοιγμα νέων αγορών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.”

Πως επωφελείται η Ελλάδα από το Σταθμό LNG

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι βασικός μέτοχος στον νέο Σταθμό LNG που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Ερωτηθείς για το ποια τα οφέλη της χώρας μας από ένα τόσο μεγάλο ενεργειακό έργο, αλλά και πότε αυτό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, είπε:

Το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι μια στρατηγική επένδυση με μεγάλη γεωπολιτική σημασία που μαζί με τον αγωγό IGB θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ασφάλεια εφοδιασμού, τόσο της χώρας μας, όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όχι μόνο γιατί αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πηγή ανεφοδιασμού, αλλά και γιατί θα τροφοδοτεί την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, με φυσικό αέριο που δεν θα διέρχεται μέσω Τουρκίας – μια χώρα της οποίας η επιθετική και τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική την έχουν καταστήσει αναξιόπιστο εταίρο της Ευρώπης.

Επιπλέον, με προϋπολογισμό 380 εκατ. ευρώ, ο Σταθμός αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, που έρχεται, μάλιστα, στην πιο κατάλληλη συγκυρία, αφού ο ρόλος του LNG στην αγορά φυσικού αερίου, αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία.”

Πηγή: amna.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here