Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Χατζηδάκης: Από 1η Νοέμβρη λειτουργεί το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Χατζηδάκης: Από 1η Νοέμβρη λειτουργεί το νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

0
16.09.2020 kx economist 1536x1024
Φωτό: economix.gr
Διαφήμιση

Από την 1η Νοεμβρίου λειτουργεί το νέο μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως αντιδράσεων και συμφερόντων που θα θιγούν. Ενώ, το υπουργείο είναι αποφασισμένο να “σπάσει αυγά”, τόνισε προ ολίγου ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως είπε η λειτουργία της νέας αγοράς αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου για την επόμενη περίοδο, ιδίως καθώς η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι με την λειτουργία του target model η αγορά θα λειτουργήσει ομαλότερα, θα τερματιστούν ειδικά καθεστώτα και δώρα που στρεβλώνουν την αγορά και θα πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές και την οικονομία.

Παντού στην Ευρώπη η λειτουργία του target model οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές μέσω του ανταγωνισμού πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι μέχρι τα τέλη του έτους η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλική ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ακολουθήσει το coupling με τη βουλγαρική αγορά.

Να ενταχθούν όλοι οι “παίχτες”

Βούλησή μας είναι να ενταχθούν όλοι οι παίκτες, έχουμε εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΔΕΗ ότι θα στηρίξει το καινούριο σύστημα. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο τερματισμός των ειδικών καθεστώτων σημαίνει ότι στο σύστημα της αγοράς θα ενταχθούν και οι ΑΠΕ ξεκινώντας από τους διαγωνισμούς και προχωρώντας σε πλήρη ένταξή τους στο σύστημα. “Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των παραγωγών να αποκομίζουν κέρδη από τη δραστηριότητά τους, αναγνωρίζουμε όμως και το δικαίωμα της βιομηχανίας και των απλών καταναλωτών να έχουν λογικές τιμές ενέργειας” υπογράμμισε ο υπουργός.

Το target model αποτελεί εξάλλου βασική προτεραιότητα και για την ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Αθανάσιος Δαγούμας. Πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα θα ξεκινήσουμε την 1η Νοεμβρίου ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι θα υπάρξει από πλευράς ΡΑΕ ο αναγκαίος μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς. Στόχος της αρχής είναι να ενισχύει τον ανταγωνισμό και να χαράσσει πολιτικές συμβατές με τους στόχους της χώρας.

Κατεύθυνση μείωσης του κόστους της ενέργειας

«Στην ίδια κατεύθυνση της μείωσης του κόστους της ενέργειας για τα νοικοκυριά, κινείται και η πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Σήμερα πληρώνουμε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις ΥΚΩ. Είναι το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα με την ηπειρωτική Ελλάδα. Θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό το κόστος όσο το δυνατόν νωρίτερα! Και να βελτιώσουμε παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών με το κλείσιμο των παλιών και ιδιαίτερα ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής!

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Υπογράφηκαν στις 10 Ιουνίου οι συμβάσεις για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023.
  • Η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου θα ολοκληρωθεί, παρά τις αναταράξεις της εποχής, μέσα στο 2020.
  • Η Νάξος θα μπει στο κλαμπ των διασυνδεδεμένων νησιών τον Οκτώβριο, ενώ εντός του έτους θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη διασύνδεση Λαυρίου-Σύρου.
  • Ολοκληρώνουμε όλες τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των Κυκλάδων μέχρι το 2024.
  • Δρομολογούμε όμως και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές μας χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν: τη δεύτερη Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης Ελλάδας-Βουλγαρίας και την αναβάθμιση διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, δυο έργα που σχετίζονται άμεσα με την ενοποίηση της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή».

Με πληροφορίες από capital.gr, economix.gr

Διαφήμιση