Αρχική Καταστροφές Αποκολλήθηκε κομμάτι παγετώνα στην Γροιλανδία

Αποκολλήθηκε κομμάτι παγετώνα στην Γροιλανδία

0
παγετώνας
Διαφήμιση

Ένα κομμάτι παγετώνα της Γροιλανδίας 113 km2 έχει αποκολληθεί στη βορειοανατολική Αρκτική.
Οι επιστήμονες λένε ότι το περιστατικό αποτελεί απόδειξη ταχείας αλλαγής του κλίματος.
Το τμήμα του παγετώνα έσπασε στο φιόρδ που ονομάζεται Nioghalvfjerdsfjorden, το οποίο έχει μήκος περίπου 80 χιλιόμετρα και πλάτος 20 χιλιόμετρα, ανέφερε η Εθνική Γεωλογική Έρευνα Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS).
Για δύο συνεχόμενα χρόνια, το παγόβουνο του παγετώνα Nioghalvfjerdsfjorden διαλύεται με παρόμοιους ρυθμούς.

Ο παγετώνας βρίσκεται στο τέλος του πάγου της βορειοανατολικής Γροιλανδίας, όπου ρέει από τη στεριά στον ωκεανό.

Η GEUS έδειξε απώλειες έκτασης τα τελευταία δύο χρόνια, η καθεμία ξεπέρασε τα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

“Θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό που φαίνεται να είναι προοδευτική αποσύνθεση στο μεγαλύτερο υπόλοιπο πάγου της Αρκτικής”, δήλωσε ο καθηγητής GEUS Jason Box.

Ανταρκτική, Παγετώνας

Επιτάχυνση ροής στον παγετώνα Nioghalvfjerdsfjorden

Η Δρ. Anne Solgaard, ερευνήτρια στο The Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) εξηγεί ότι οι ταχύτητες του παγετώνα Nioghalvfjerdsfjorden δείχνουν σημαντική επιτάχυνση στον  την τελευταία δεκαετία.

“Χρησιμοποιώντας σχεδόν 30 χρόνια δορυφορικών δεδομένων, βλέπουμε να επιταχύνεται η ροή του παγετώνα κατά την τελευταία δεκαετία.

Δεν είναι μόνο κοντά στην τρέχουσα αποσύνθεση, αλλά μετράμε την επιτάχυνση 80 χιλιόμετρα προς τα πάνω, όπου ο πάγος αρχίζει να επιπλέει. Υποδεικνύοντας μια μεγάλη κλίμακα σε αυτόν τον τεράστιο παγετώνα”.

Walker Glacier
Παγετώνας Walker

Η κλιματική σύνδεση

Η Δρ Jenny Turton, ερευνήτρια στο FAU της Γερμανίας, μελετά τις επιπτώσεις του μεταβαλλόμενου κλίματος στον παγετώνα.

“Τα τελευταία χρόνια, τονίζει ήταν απίστευτα ζεστά στη βορειοανατολική Γροιλανδία. Είχαμε πολύ νωρίς την έναρξη τήξης το 2019 που συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη και τη Γροιλανδία”.

Οι παρατηρήσεις από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς PROMICE.dk δείχνουν σταθερά πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες του αέρα. Που οδηγούν σε εκτεταμένες συνθήκες τήξης τα τελευταία δύο χρόνια.

“Η ατμόσφαιρα σε αυτήν την περιοχή έχει θερμανθεί κατά περίπου 3 ° C από το 1980 και παρατηρήθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας το 2019 και το 2020“, λέει η Jenny Turton.

Εξηγεί ότι τα θερμότερα καλοκαίρια σημαίνουν ακόμη περισσότερη τήξη του παγετώνα και του πάγου.

“Κάθε καλοκαίρι, νερό αποστραγγίζεται από το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας στη γλώσσα του παγετώνα, σχηματίζοντας ποτάμια και λίμνες στην επιφάνεια.

Το πάγωμα του νερού το χειμώνα δημιουργεί πρόσθετη πίεση στην πλωτή γλώσσα. Ο ζεστός καιρός σημαίνει επίσης ότι ο θαλάσσιος πάγος κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Γροιλανδίας διαλύεται και λιώνει”.

Διαφήμιση