Αρχική Επιλεγμένα Αφρική: Ο αγωγός που εγείρει περιβαλλοντική ανησυχία

Αφρική: Ο αγωγός που εγείρει περιβαλλοντική ανησυχία

0
ελέφαντας αφρική
Εικόνα: zoon.gr

Ο κολοσσός Total ετοιμάζεται να κατασκευάσει το μεγαλύτερο θερμαινόμενο αγωγό πετρελαίου στον κόσμο στην καρδιά της Αφρικής. Ο αγωγός θα έχει μήκος 1.445 χιλιομέτρων, θα κοστίσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει χαρακτηριστεί ως ο μακρύτερος ηλεκτρικά θερμαινόμενος αγωγός στον κόσμο.

Ο αγωγός ωστόσο, θα διασχίζει πολύτιμα καταφύγια ελεφάντων, λιονταριών και χιμπατζήδων, θα ξεσπιτώσει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και θα σπρώξει τον πλανήτη μας ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή.

Τοπικές κοινότητες αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να σταματήσουν το έργο. Βρίσκονται όμως αντιμέτωπες με μια από τις ισχυρότερες εταιρείες στον πλανήτη και κάνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά του, ενώ σχεδιάζει τον αγωγό, ο Γάλλος διευθυντής της Total παρουσιάζει την εταιρεία του ως πρωτοπόρο για το περιβάλλον.

Ο αγωγός θα είναι πραγματικά γιγάντιος. Θα διασχίζει πάνω από 200 ποτάμια και 12 προστατευόμενα δάση όπου ζουν αμέτρητα σπάνια άγρια ζώα που πασχίζουν για επιβίωση. Ακόμα και μια μικρή διαρροή μπορεί να είναι καταστροφική.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 2/3 του αγωγού θα περάσουν μέσα από 14.500 αγροκτήματα, στην Ουγκάντα και την Τανζανία, καταστρέφοντας χιλιάδες μικροκαλλιέργιες.

Οι κατασκευαστές του αγωγού υποστηρίζουν πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όμως ειδικοί λένε πως οι μόνιμες θέσεις μπορεί να μην ξεπερνούν ούτε τις 300, κι ας μην ξεχνάμε την περιβαλλοντική καταστροφή και το μαζικό ξεριζωμό αγροτών. Επίσης η περιοχή θα παγιδευτεί στη βρώμικη ενέργεια, τη στιγμή που ο κόσμος μεταβαίνει σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας.

Ενώ, χαρακτηριστικό είναι, ότι έχοντας σύνθημα “Έξω η Total από την Αφρική”, περίπου 900.000 πολίτες από όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής μέσω της πλατφόρμας του avaaz, το αίτημα να ακυρωθεί το γιγαντιαίο έργο της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει πετρέλαιο σε απόσταση 1450 χιλιομέτρων σε όλη την Ανατολική Αφρική.

Με πληροφορίες από: zoon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here