Αρχική Επιλεγμένα 1,5 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν στην Καρδίτσα-Ο “Ιανός” ένας από τους πιο...

1,5 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν στην Καρδίτσα-Ο “Ιανός” ένας από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες

0
Καρδίτσα

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ μία 40χρονη γυναίκα αγνοείται στις περιοχές της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού τυφώνα “Ιανού”.

Μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν εγκλωβισμένοι οι 40 κάτοικοι του χωριού Οξυά, το οποίο είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη περιοχή.

Όπως είπε ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης στο Open TV το χωριό δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό και στην πλειοψηφία του, έχει ηλικιωμένους ανθρώπους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και δύο μέρες.

“Είναι εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας. Βρίσκονται όλοι στο Μοναστήρι της Οξυάς κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αρνείται να αφήσει το σπίτι του. Είναι κομμένος ο δρόμος αριστερά και δεξιά από το σπίτι και πρέπει να πάει ελικόπτερο να τους πάρει”.

1,5 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα έπεσαν 1,5 εκατ. τόνοι νερού, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, “έπεσαν 100 χιλιοστά βροχής, τουλάχιστον 1,5 τόνοι νερού.
Η πόλη δεν είναι μια απέραντη λίμνη. Αλλά ένας μεγάλος ορμητικός ποταμός. Και αυτό είναι το περίεργο που αντικρίσαμε. Τα νερά δεν λίμναζαν“.

Ο κ. Λέκκας έχει εισηγηθεί ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της Καρδίτσας και θα βοηθήσει ώστε να μην κινδυνέψει ξανά η πόλη.

Καρδίτσα

Ο «Ιανός» ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες από το 1969

Στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά, σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.

Αυτό αναφέρουν οι επιστήμονες του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo Κ. Λαγουβάρδος, B. Κοτρώνη και Σ. Ντάφης σε σχετική δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Όπως τονίζουν, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά.
Επίσης σημειώνουν τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στις περιοχές αυτές.

Ianos totrain thessaly

Ακόμη ένα ακραίο στοιχείο του Ιανού ήταν η μεγάλη διάρκεια ζωής του με τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του. Που τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ισχυρούς Μεσογειακούς Κυκλώνες που έχουν καταγραφεί από το 1969. Από την αρχή δηλαδή των δορυφορικών παρατηρήσεων.

Ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό. Το οποίο αντλεί την ενέργεια του μέσω της μεταφοράς θερμότητας από τα θερμά νερά της Μεσογείου και της έκλυσης θερμότητας κατά τη διάρκεια καταιγίδων κοντά στο κέντρο του.

Μπορεί να εμφανιστεί ένα ανέφελο “μάτι” στο κέντρο του, παρόμοιο με τους τυφώνες. Τα χαρακτηριστικά του είναι υβριδικά, παρουσιάζοντας ομοιότητες με τους τροπικούς και τους εξωτροπικούς κυκλώνες.

Ianos track full

Πως λειτούργησε ο “Ιανός” στην Ελλάδα

Οι καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία και Ανατ. Στερεά συνδέονταν άμεσα με τον “Ιανό”, σύμφωνα με το meteo.

Ο “Ιανός” λειτούργησε σαν μια αντλία εξαγωγής υδρατμών από τα θερμά νερά της Μεσογείου. Μεταφέροντας ακραίες ποσότητες υδρατμών ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Επήλθε έτσι κορεσμός της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς και ως αποτέλεσμα εκδηλώθηκαν ραγδαίες βροχοπτώσεις.
Σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ατμοσφαιρικές πιέσεις γύρω του στην Αν. Μεσόγειο, αύξησε σημαντικά την ταχύτητα των ανέμων, ακόμη και μακριά από το κέντρο του.

Οι συγκλίσεις των αερίων μαζών κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο ορεινό ανάγλυφο της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας. Και δημιούργησαν τις συνθήκες για το σχηματισμό των βροχοφόρων νεφών και της παραμονής τους στις περιοχές αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παρατεταμένη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα οφείλονται άμεσα στην αργή κίνηση του “Ιανού” την Παρασκευή και το Σάββατο.

Tο φαινόμενο ήταν προβλέψιμο σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει το meteo. Και η “η μοναδική αστοχία της πρόγνωσης αφορούσε τις βροχοπτώσεις της Αθήνας το μεσημέρι/απόγευμα της Παρασκευής 18/9, οι οποίες καθυστέρησαν κατά ένα 12ωρο”.

Ιανός

Οι κυκλώνες στην Ελλάδα, ανησυχούν τους επιστήμονες

Στην περιοχή της Ελλάδας, από το 1982 έχουν καταγραφεί έξι Μεσογειακοί Κυκλώνες, εκ των οποίων οι τέσσερις στο διάστημα 2016 – 2020.

Αν και δεν πρόκειται για πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο στην περιοχή μας, ανησυχία προκαλεί η αυξητική τάση της εμφάνισης τους κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η αύξηση της έντασης τους.

Στην Καρδίτσα θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες, πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Καρδίτσα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here