Αρχική Καταστροφές Βηρυττός: Τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – Τι λέει η Ελληνική κοινότητα

Βηρυττός: Τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – Τι λέει η Ελληνική κοινότητα

0
Βηρυττός
Βηρυττός -πηγή cnn.gr
Διαφήμιση

Ο τραγικός απολογισμός των εκρήξεων που πραγματοποιήθηκαν στον λιμένα της Βηρυττού, ανέρχεται σε τουλάχιστον 135 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 5.000. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες ώρες και αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται. Ενώ, το απόγευμα της Τετάρτης η χώρα τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για δύο εβδομάδες, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας και ο στρατός έχει αναλάβει πλήρη εξουσία.

Το λιμάνι και οι αποθήκες γύρω από το λιμάνι έχουν ισοπεδωθεί από τις εκρήξεις και το ωστικό κύμα που ακολούθησε.

Λιμάνι Βηρυττός
Εικόνα του λιμανιού μετά την έκρηξη Πηγή: CNNi / Planet Labs Inc. , cnn.gr

Μάλιστα, στο επίκεντρο της έκρηξης, πλέον δεν υπάρχουν οικοδομήματα, ενώ ο τσιμεντένιος λιμενοβραχίονας έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί, δίνοντας τη θέση του στη θάλασσα.

Η έκρηξη ταρακούνησε όλη την πόλη στις 6:07 το απόγευμα της Τρίτης, όταν τη φωτιά σε αποθήκη στο λιμάνι ακολούθησε ένας «σεισμός» που έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο.

Στην χώρα έχει κηρυχθεί επίσης, τριήμερο εθνικό πένθος.

Τι συνέβη στην Ελληνική Κοινότητα

Την ίδια ώρα, ο ο κ. Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού, κάνει λόγο για μια διαλυμένη πόλη που θα πάρει πολύ καιρό για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη ανάμεσα στα θύματα είναι και μία «Ελληνίδα από γάμο». Πρόκειται για μια γυναίκα λιβανικής καταγωγής, ηλικίας περίπου 60 ετών, σύζυγος Έλληνα ομογενή.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και ο θάνατός της οφείλεται στον θανάσιμο τραυματισμό της από πτώση αντικειμένου.

Αναφορικά με τις δύο τραυματίες, ο πρόεδρος της κοινότητας κάνει λόγο για μία σοβαρότερα και μία ελαφρότερα τραυματισμένη.

Η σοβαρά τραυματίας υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, σε δεύτερο χειρουργείο ενώ φέρει τραύματα στο κεφάλι. Η δεύτερη τραυματίας έχει χτυπήσει στο μάτι της, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδριώτη.

Τόσο τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 4.500-5.000 μέλη όσο και τα σπίτια των περισσότερων Ελλήνων που ζουν στην πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Ωστόσο, αν και η ελληνική κοινότητα είναι διάσπαρτη στην Βηρυτό, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως λέει ο κύριος Ανδριώτης εμφανώς ανακουφισμένος, ζουν σε μια γειτονιά που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης, γεγονός που βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα για το ελληνικό στοιχείο.

«Όλη η πόλη έχει καταστραφεί. Πάνω από το 80% των κτηρίων έχουν τεράστιες ζημιές. Και δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα γινόταν αν η έκρηξη είχε συμβεί πρωινή ώρα με όλους τους ανθρώπους στις δουλειές τους και τα καταστήματα ανοικτά»

H έκρηξη συνέβη μια μέρα μετά το lockdown

Ο κ. Ανδριώτης επισημαίνει ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη ημέρα της άρσης ενός πολυήμερου lockdown στην πρωτεύουσα λόγω κορονοϊού, ενώ αναφέρεται με θλίψη την τύχη του ορθόδοξου πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος», το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Το νοσοκομείο, χωρητικότητας 400 κλινών, έκλεισε καθώς υπέστη σημαντικές ζημιές, ενώ κάποιοι από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του αλλά και τους ασθενείς του περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Έρευνα σε εξέλιξη

Βηρυττός 04.08.2020
Βηρυττός 04.08.2020 -Η πόλη ένιωσε παντού την έκρηξη, με εικόνες που θυμίζουν πόλεμο. Πηγή: cnn.com

Ήδη από την Τρίτη το βράδυ οι Αρχές δήλωσαν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα προκειμένου να βρεθεί τι προκάλεσε την έκρηξη.

Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο του Λιβάνου δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία».

Το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται πως είχε εκφορτωθεί στο Λίβανο από ένα πλοίο που κατέφτασε στο λιμάνι το 2013 και έκτοτε βρισκόταν υποθηκευμένο σε αποθήκη εκεί.

Η έκρηξη συνέβη σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για το Λίβανο, εν μέσω οικονομικής κρίσης που διχάζει ξανά τη χώρα, η οποία παράλληλα μάχεται κατά της πανδημίας.

Την ήδη υπάρχουσα ένταση κλιμακώνει το γεγονός ότι την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών.

Μπορεί να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

Πηγή: cnn.gr

Διαφήμιση