Αρχική Ελλάδα Τουρκία: Με 2 νέες NAVTEX συνεχίζει τις προκλήσεις – Τα τηλεφωνήματα με...

Τουρκία: Με 2 νέες NAVTEX συνεχίζει τις προκλήσεις – Τα τηλεφωνήματα με Τράμπ

0
ÔÇËÅÖÙÍÉÊÇ ÅÐÏÉÊÉÍÙÍÉÁ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÔÑÁÌÐ(ÃÑ.ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ/EUROKINISSI)
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΟΙΚΙΝΩΝΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΡΑΜΠ(ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία το μεσημέρι της Πέμπτης διατηρώντας στο “παιχνίδι” το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Ενώ, δεν αποτελεί παράταση της προηγούμενης που έληγε την 27η Αυγούστου.

Με τη νέα NAVTEX, επιμένουν να κινούνται πάνω στην ίδια γραμμή κάτω από το Καστελόριζο και κοντά σε Ρόδο και Κρήτη. Ενώ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται το Oruc Reis συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο να σχολιάζει ότι «συνεχίζει την πορεία του».

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».

«Όσο και να θέλετε να φέρετε από πίσω σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε πάρτε και όλο τον κόσμο μαζί σας, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Δύο επί δύο δεν κάνει πέντε, κάνει τέσσερα», πρόσθεσε.

Η NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά

oruc reis
Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis πλέει με σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 11/08/2020

Νωρίτερα, η Άγκυρα, εξέδωσε επίσης νέα NAVTEX προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου.

H άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Μερσίνας στα βόρεια της Κύπρου, σύμφωνα με το sigmalive.

Οι επισκέψεις του Χάικο Μάας

Την ίδια στιγμή, επίσκεψη πραγματοποίησε στις δύο χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ προειδοποίησε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή»

Η τηλεφωνική παρέμβαση Τράμπ με τους 2 πρωθυπουργούς

Το βράδυ της Τετάρτης είχαμε αιφνιδιαστική τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Αμέσως μετά ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται την Παρασκευή και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ να τηλεφωνήσει τον Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος. Επίσης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί μείωση της έντασης στην περιοχή και πως είναι υπέρ του διαλόγου. Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο πως ο Ερντογάν υπέδειξε την Ελλάδα στον Τραμπ, ως υπαίτια για την κρίση, ζητώντας του να στραφεί προς την Αθήνα για αποκλιμάκωση.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαφήμιση