Αρχική Ζώα Σπάνια ανακάλυψη με λείψανα μαμούθ 10.000 ετών στη Σιβηρία

Σπάνια ανακάλυψη με λείψανα μαμούθ 10.000 ετών στη Σιβηρία

0
Photo Dmitrii Frolov
Ο σκελετός βρέθηκε στη Yamal peninsula, της Σιβηρίας, στη Ρωσία. Φωτο: Dmitrii Frolov, theguardian.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Ρώσοι επιστήμονες απέσπασαν από το βυθό της λίμνης Pechenelava στη σιβηρική Ρωσία, τα λείψανα ενός καλοδιατηρημένου μαμούθ 10.000 ετών! Μάλιστα, σε συνέχεια της εξαγωγής τους, προχώρησαν στη σύνθεση του σκελετού και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Για πέντε μέρες “ξεσκόνιζαν” τη λίμνη για υπολείμματα, τα οποία περιλαμβάνουν τένοντες, δέρμα, ακόμα και περιττώματα. Η εύρεση τους οφείλεται σε κατοίκους της περιοχής. Περίπου το 90% του ζώου έχει εξαχθεί κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών επιχειρήσεων.

mvk yanao instagram wooly mamoth
Τα υπολείμματα βρίσκονται σε ανέλπιστα καλή κατάσταση. Φωτό: mvk.yanao/instagram, theguardian.com

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για τις ανακαλύψεις

Τέτοιου είδους ευρήματα, αρχίζουν να έρχονται στο φως με μεγαλύτερη συχνότητα, αφού η κλιματική αλλαγή θερμαίνει την Αρκτική γρηγορότερα και περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, αποκαλύπτοντας περιοχές που προγενέστερα ήταν μόνιμα παγωμένες.

Το μαμούθ πιθανότατα θα ονομαστεί Tadibe, λαμβάνοντας το όνομά του από την οικογένεια που έκανε την ανακάλυψη. Ενώ, θεωρείται πως πρόκειται για αρσενικό μεταξύ 15 και 20 ετών και ύψους περίπου 3 μέτρων.

Ο Andrey Gusev από το Centre of Arctic Research, ανέφερε ότι ο σκελετός διατηρήθηκε μοναδικά, με το κάτω τμήμα της σπονδυλικής στήλης να συνδέεται ακόμα με τένοντες και δέρμα, αλλά οι επιχειρήσεις εξαγωγής ήταν δύσκολες, καθώς τα υπόλοιπα οστά βρίσκονταν σε τυχαία σημεία.

Ενώ, ενδιαφέρον θα έχει η μελέτη των περιττωμάτων του ζώου που θα αποκαλύψουν πολλά για τις διατροφικές του προτιμήσεις και τις συνθήκες ζωής του.

Πηγή: theguardian.com

Διαφήμιση