Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν το 40% των περιπτώσεων άνοιας.
Αυτό υποστηρίζει μελέτη της Επιτροπής Lancet για την πρόληψη της άνοιας, την παρέμβαση και τη φροντίδα.
Η μελέτη αποκαλύπτει τους 12 τέτοιους παράγοντες αλλαγής του τρόπου ζωής.
Οι 12 παράγοντες
Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποστηρίζει τους εννέα δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για άνοια που διαμορφώθηκε από το 2017. Όπως λιγότερη εκπαίδευση, υπέρταση, προβλήματα ακοής, κάπνισμα, παχυσαρκία, κατάθλιψη, σωματική αδράνεια, διαβήτης και χαμηλή κοινωνική επαφή.
Τώρα προσθέτονται τρεις ακόμη παράγοντες κινδύνου για άνοια με νεότερα, πειστικά στοιχεία.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και οι τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.
Η έρευνα σταθμίζει τα τελευταία στοιχεία, σε μεγάλο βαθμό από χώρες με υψηλό εισόδημα.
- Το 1% των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής.
- Το 3% σε τραυματισμούς στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της ζωής.
- Το 2% ως αποτέλεσμα έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η μελέτη περιλαμβάνει μια λίστα με εννέα συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα. Και προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πρόληψη.
Η συχνότητα άνοιας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχει μειωθεί κατά περίπου 15% ανά δεκαετία για τα τελευταία 30 χρόνια.
Πιθανώς λόγω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Όπως μείωση του καπνίσματος – παρόλο που ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Η επίδραση των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, υπογραμμίζεται στην έρευνα, είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των πιο στερημένων ατόμων και σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Δεν είναι σαφές εάν όλοι οι παράγοντες κινδύνου είναι καθαρά αιτία παρά αποτέλεσμα άνοιας. Η μελέτη σημειώνει: «Η κατάθλιψη μπορεί να είναι κίνδυνος για άνοια, αλλά αργότερα η άνοια μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη».